9

‘Kamp niet geschikt als toezichthouder gaswinning’

Belangenverstrengeling reden voor oprichting onafhankelijk instituut

Het toezicht op de gaswinning in Nederland moet weggehaald worden bij het ministerie van EZ en ondergebracht bij een onafhankelijke instantie. Dat zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren maandag in Groningen.

Het Staatstoezicht op de Mijnen, dat toezicht houdt op de gaswinning, is nu een afdeling van het ministerie van Economische Zaken. Hetzelfde ministerie geeft de vergunningen voor de gaswinning af, is verantwoordelijk voor de energievoorziening in Nederland, neemt financieel deel in de gaswinning én ontvangt de inkomsten uit de gaswinning.

GroenLinks zegt het toezicht te willen regelen op dezelfde manier als bijvoorbeeld de AFM en de ACM zijn georganiseerd: op afstand van het ministerie en met de mogelijkheid boetes en sancties uit te delen. Van Tongeren:

Uit eerder uitgelekte mails tussen de toezichthouder en de NAM bleek dat er veel werd ‘meegedacht’, afgestemd en gezamenlijk geformuleerd in de adviezen van de toezichthouder. Groningers hebben niks aan een papieren tijger. De toezichthouder zou maar één belang moeten hebben: de veiligheid van de inwoners. Dat lukt alleen als de toezichthouder echt onafhankelijk is.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)