44

Kamp voert omstreden gaswinning in Waddenzee ver op

Kamer schrikt van verdere exploitatie in natuurgebied dat tot werelderfgoed hoort

Minister Kamp (VVD) van Economische Zaken heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) toestemming verleend meer gas uit de Waddenzee te halen. Het gaat om gaswinning bij Lauwersoog, Vierhuizen, Moddergat, Anjum en Ameland.

Vlieland - Waddenzee
NRC Handelsblad meldt de besluiten die gisteren in de Staatscourant werden gepubliceerd:

Het gaat om 15 miljard kubieke meter gas extra de komende twintig jaar. Dat betekent voor sommige kleine gasvelden onder het Wad, zoals het ‘Nesveld’, dat de productie verdrievoudigd wordt. Een woordvoerder van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) laat weten dat “de productie inmiddels is verhoogd”. Onder de Waddenzee is sinds 2007 tien miljard kubieke meter gas gewonnen, bij Ameland was dat vanaf 1986 veertig miljard kubieke meter.

Het omstreden besluit komt op een gevoelig moment. In Groningen is recent grote onrust ontstaan na aardbevingen als gevolg van de gaswinning. Kamerleden van verschillende partijen hebben aangekondigd de minister aan de tand te zullen voelen. GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren twittert:

Vragen aangemeld. NAM mag nu 20% meer waddengas winnen en vorige overschrijding is opeens OK. Wie let op onze mooie Waddenzee? De NAM. #sure

RTV Noord meldt:

De NAM is verheugd over de goedkeuring van minister Henk Kamp. ,,Dit is een belangrijke stap in de procedure”, aldus de woordvoerder. In 2011 diende de NAM een nieuw zogenaamd ‘winningsplan’ in bij het ministerie met het verzoek de gaswinning te verhogen. Uit eigen onderzoek bleek namelijk dat er meer gas kon worden geproduceerd zonder de grenzen van de toegestane bodemdaling te overschrijden.

Waddenzee Werelderfgoed

cc-foto: Ted van den Bergh

Geef een reactie

Laatste reacties (44)