157

Kamp wil in crisistijd cao uit het raam gooien

[Update] FNV: 'Handen af van cao' ... PvdA vraagt debat aan: 'Stap terug in de tijd' en 'kortetermijndenken' ... Bonden en werkgevers willen juist deeltijd-ww weer invoeren

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) gaat bekijken of het mogelijk is om in crisistijden af te wijken van de cao, bijvoorbeeld door afgesproken loonsverhoging niet uit te betalen. Dat meldt RTL Nieuws.

Update 17.00

De FNV is faliekant tegen de inmenging in cao’s, meldt De Pers. Volgens de vakcentrale is de brief die Kamp maandag naar de Tweede Kamer stuurde inconsequent. “Eerst legt de minister heel goed uit waarom het algemeen verbindend verklaren van de cao’s belangrijk is. En vervolgens wil hij toch gaan sturen door allerlei voorwaarden op te leggen”, aldus de FNV.
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn benieuwd naar de voorstellen van Kamp. “Het is voor cao-partijen nu al mogelijk om af te wijken van de cao om bedrijven in problemen overeind te houden. Als de minister dat eenvoudiger en makkelijker wil maken, zullen we uiteraard serieus naar zijn voorstellen kijken”, aldus de organisaties.

De Partij van de Arbeid vindt het “onacceptabel dat het kabinet wil dat bedrijven kunnen afwijken van cao’s als het hen beter uitkomt. In crisistijd vergroot dat de onzekerheid voor werknemers”. PvdA-Tweede Kamerlid Mariette Hamer heeft een debat met minister Kamp aangevraagd.

De PvdA vindt het een stap terug in de tijd. “Algemeen geldende cao’s zorgen voor stabiele verhoudingen tussen bedrijven en werknemers en vergroten de arbeidsrust in Nederland. Mensen hebben werkzekerheid, er wordt geïnvesteerd in hun opleiding, arbeidsmigranten moeten dezelfde beloning krijgen als autochtone werknemers. Hier is lang voor gevochten en maakt onze economie sterker.”

Eerder

Het was CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum die voorstelde dat de overheid meer ruimte biedt aan werkgevers en werknemers om specifieke afspraken te maken in crisistijden. Daarmee zouden bedrijven en banen gered worden, meldt RTL.

Kamp wil die ruimte geven en zal begin volgend jaar voorstellen doen aan de Stichting van de Arbeid, schrijft hij maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Volkskrant meldt dat de vakbonden niets zien in dit plan van de minister. De bonden, maar ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB, willen dat de deeltijd-ww opnieuw wordt ingevoerd om de gevolgen van de crisis op te vangen. Door werknemers tijdelijk een werkloosheidsuitkering te geven voor een deel van hun werkuren, hoeven ze niet te worden ontslagen, wat vaak nog meer kosten met zich meebrengt. Toen de bonden Kamp hier vorige week om vroegen, kregen ze te horen dat de tijd hiervoor nog niet rijp is, zo meldde NRC Handelsblad.

RTL: Kamp: In crisistijd mogelijk afwijken van cao

VK: Kamp wil afwijken van cao’s in crisistijd

NRC: Ook FNV wil deeltijd-ww terug

Geef een reactie

Laatste reacties (157)