Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamp zet vraagtekens bij winnen schaliegas

  •  
17-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Kamp300.jpg
Hooggespannen verwachtingen mogelijk overschat
De hooggespannen verwachtingen bij het winnen van schaliegas moeten volgens minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) door sommige partijen worden bijgesteld. Aangezien de productie slechts een paar procent van de huidige conventionele gaswinning bedraagt, en de gaswinningtechnieken veel ingewikkelder zijn, is het belangrijk dat er kritisch naar wordt gekeken. De Tweede Kamer wil een debat met Kamp en eist een onderzoek naar schaliegas.
Het winnen van schaliegas staat ter discussie vanwege de mileuschade die teweeg kan brengen, maar ook omdat het Utrechtse drinkwaterbedrijf Vitens vorige week concludeerde dat het winnen van schaliegas drinkwatervoorraden zou kunnen doorboren.
Kamp wijst er ook op dat schaliegesteente compacter is en het gas dus slechter stroomt. ‘Voor schaliegas heb je veel meer putten nodig en dus meer boortorens.’ Volgens Kamp zal er per jaar ongeveer 2 tot 4 miljard kubieke meter schaliegas worden gewonnen. Dat zal naar schatting een paar honderd miljoen euro opleveren. De conventionele gaswinning daarentegen leverde de overheid in 2011 ruim 12 miljard euro op.
Milieudefensie is inmiddels een petitie gestart voor burgers die tegen het boren naar schaliegas zijn, tekenen kan hier.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.