Laatste update 28 september 2018, 21:09
181

Senaatscommissie draagt omstreden Kavanaugh toch voor

De Amerikaanse Senaatscommissie draagt de van aanranding beschuldigde Republikein Brett Kavanaugh voor als lid van het Hooggerechtshof. De NOS meldt:

Het was tot op het laatste moment onduidelijk of Kavanaugh zou worden voorgedragen. De Republikeinen hebben een nipte meerderheid in de Senaatscommissie en de doorslaggevende stem kwam van de openlijk kritische Republikein Jeff Flake. Hij zei pas bij aanvang van de vergadering dat hij voor Kavanaugh zou gaan stemmen.

Flake wil wel dat de FBI nog een kort onderzoek doet naar de aanklachten tegen Kavanaugh. Volgende week gaat de hele Senaat stemmen over de voordracht.

Flake werd op weg naar de vergadering in de lift geconfronteerd door twee slachtoffers van seksueel geweld.

http://mediamattersforamerica.tumblr.com/post/178542118018/a-sexual-assault-survivor-just-confronted-sen

Eerder:

Christine Blasey Ford, de vrouw die Brett Kavanaugh beschuldigt van aanranding, heeft een zeer gedetailleerde getuigenis afgelegd voor de Amerikaanse Senaatscommissie voor Juridische Zaken. Hieruit bleek dat ze volledig achter het verhaal blijft staan dat Kavanaugh, kandidaat-rechter voor het Hooggerechtshof, haar aanrandde op een feestje in 1982. Ford, een 51-jarige psycholoog, vertelde dat hij zijn hand op haar mond hield om haar te beletten om hulp te roepen. Haar ondervraging is hier terug te zien:

De getuigenis van Ford wordt door commentatoren gezien als geloofwaardig. De Amerikaanse president Donald Trump typeerde Ford eerder als een leugenaar. Trump kan veel politiek voordeel halen uit een benoeming van Kavanaugh. Het zou de balans in het Hooggerechtshof laten doorslaan in Republikeins voordeel. Brett Kavanaugh reageerde tijdens zijn getuigenis, na die van Ford, zeer verontwaardigd.

Hij ontkende alle beschuldingen en verweet de senaatscommissie laksheid, omdat het tien dagen duurde voor hij werd gehoord en zijn naam kon zuiveren. De media hebben in die periode zijn goede reputatie besmeurd en zijn familie weggezet als fout, zo vond hij. In zijn verklaring ging hij echter amper in op de beschuldigingen die tegen hem zijn gericht. Hij sluit niet uit dat Ford is aangerand, maar ze vergist zich in de dader, vindt hij.

Commentatoren Eelco Bosch van Rosenthal en Hansa El Maroudi blikten in De Wereld Draait Door alvast vooruit:

Geef een reactie

Laatste reacties (181)