4

Kandidaat lijsttrekkers GroenLinks mogen zich bekend maken

Kandidaten moesten ambities een maand voor zich houden, dat leidt tot 'rare situaties', aldus het partijbestuur

GroenLinks-leden die lijsttrekker van hun partij willen worden mogen dit voortaan bekend maken. Dit was verboden, maar de partij heeft het protocol aangepast, meldt nieuwssite Nieuws.nl. Op de website van GroenLinks is de tekst over het protocol veranderd. Aanvankelijk stond hier: “Er zijn pas lijsttrekkerskandidaten als de kandidatencommissie dat vindt.”

De commissie zou de namen van kandidaat lijsttrekkers die door de sollicitatieprocedure waren gekomen pas op 31 mei bekend maken. Uit het oogpunt van ‘zorgvuldigheid’ mochten gegadigden niet eerder bekend worden. Dit betekende dat kandidaten, die zich voor 6 mei moesten melden, hun ambities een kleine maand voor zich moesten houden. Het partijbestuur erkent nu dat dit tot ‘rare situaties leidt’ en heeft de regel geschrapt, zo  meldt Nieuws.nl. Wel mogen de GroenLinksers die lijsttrekker willen worden tot 31 mei geen campagne voeren.
Tofik Dibi heeft nog altijd niet gereageerd op de geruchten dat hij lijsttrekker wil worden. Wel liet hij dinsdag op Twitter weten dat hij het bijzonder te vinden om bij zo veel partijen lijsttrekkerreferenda te zien. “Wie bij GroenLinks kandidaat zijn wordt later bekend”, voegde hij hieraan toe.

Jolande Sap, voorlopig de enige kandidaat, zei woensdag dat zij ‘met plezier de strijd aangaat’ om het lijsttrekkerschap.

Nieuws.nl: GroenLinks schrapt zwijgplicht

Foto-cc: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (4)