155

Kandidaat-raadsleden BIJ1 trekken zich terug na ophef

Twee kersverse kandidaat-gemeenteraadsleden van BIJ1, de politieke partij van Sylvana Simons, trekken zich terug nadat de afgelopen week ophef ontstond rond enkele personen op de kandidatenlijst. Het gaat om Cailin Kuit en Bob Schoute, dat meldt de partij zelf in een verklaring op de website.

Vooral rond kandidaat Cailin Kuit ontstond de nodige ophef. Op de website van BIJ1 stond vermeld dat zij in het verleden werkzaam is geweest als psychiater. Meerdere media berichtten vervolgens dat hier geen enkel bewijs voor was. Donderdag liet de artsenfederatie KNMG weten duidelijkheid te willen over de bewering van Kuit. Psychiater is een beschermde titel en uit onderzoek bleek dat Kuit niet voorkwam in het BIG-register waarin medisch specialisten geregistreerd worden.

In de verklaring op de website, die bol staat van verkiezingsretoriek, wordt niet namens de partij gereageerd op de beschuldigingen, maar is gekozen voor een vraag-en-antwoord met Kuit zelf. Daarin zegt Kuit opnieuw dat ze wel werkzaam is geweest, hetzij kort. Door haar gezondheid zou ze het vak niet meer hebben kunnen uitoefenen, iets wat ze in het verleden al vaker gezegd heeft. Daarop volgt de mededeling: ‘Persoonlijke omstandigheden in combinatie met de bizarre actualiteit hebben Cailin Kuit doen besluiten dat het beter is dat ze zich terugtrekt.’

Wel reageert de partij op het zwijgen van de afgelopen dagen terwijl de geruchtenmachine in de media op volle toeren draaide. Daarover schrijft BIJ1:

Onze eerste zorg lag de afgelopen dagen bij onze partijgenoot. Zij werd op een extreme manier aangetast in haar gevoel van veiligheid door onbekende mensen die zich dag en nacht bij haar woning opdrongen met cameras. In reactie op de heftigheid voor haar en betrokkenen, hebben we de bewuste keuze gemaakt zorg voor elkaar voorop te stellen in plaats van ons te laten ophitsen of ons gelijk te halen. Mensen zijn nog steeds belangrijker voor ons dan het rectificeren van een aantal opeenstapelende aannames.

Ook heeft de partij een boodschap voor de media die zich de afgelopen dagen op Kuit en andere kandidaten hebben gestort:

Daarbij moet ook opgemerkt worden dat wij stelselmatig zullen weigeren, ons te onderwerpen aan riooljournalistiek, intimidatie en bewust misleidende en opruiende berichtgeving. Dan komen we nooit toe aan campagne voeren en dat is nou precies de tactiek van sommige platforms die beledigende soundbites genereren.

Beeld: Screenshot Pauw

Geef een reactie

Laatste reacties (155)