44

Kandidaat-raadslid PvdA Emmen racistisch belaagd tijdens campagne

In Emmen is tijdens een campagnemiddag het PvdA-kandidaat raadslid Ugbaad Kilincci meerdere malen racistisch uitgescholden. Dat meldt Dagblad van het Noorden. De in Somalië geboren Kilincci werd onder meer uitgescholden voor ‘zwarte aap’ en ‘kopvoddenmongool’ en kreeg te horen dat ze ‘terug naar Afrika’ moest.

Kilincci zegt zelf over het racisme:

Ik ben steeds vriendelijk gebleven. Zei tegen deze mensen dat ik het niet met hen eens was en wenste ze vervolgens nog een fijne dag. Maar op een gegeven moment schoten woorden mij te kort en ben ik naar huis gegaan.

PvdA-wethouder Bouke Arends zegt woedend te zijn: ‘Het is ongelooflijk dat het zover is gekomen in ons land, in onze gemeente. Dit heb ik werkelijk nog nooit meegemaakt, afschuwelijk gewoon.’

Over Kilincci schrijft Dagblad van het Noorden:

Ugbaad Kilincci werd geboren in Somalië en was een jaar oud toen ze naar Nederland kwam. Ze spreekt vloeiend Nederlands, heeft een bruine huidskleur en draagt een hoofddoek. Als vrijwilligster zette ze zich onder meer in voor haar eigen wijk Emmerhout, voor het vrouwenwerk, voor jongeren en voor minderheden.
Dit jaar staat ze voor het eerst op een kandidatenlijst voor haar partij, de PvdA. Ze staat op plek 12 van de Emmer PvdA-lijst.

Het kandidaat-raadslid zegt ook dat het bij lange na niet de eerste keer is dat ze op deze manier wordt aangesproken. Zo krijgt ze in het openbaar vervoer te horen dat ze wel geen Nederlands zal spreken, gaan mensen er bij voorbaat vanuit dat ze tegen Zwarte Piet is en Nederlandse tradities wil afpakken. Kilincci: ‘Hoe komen ze er in vredesnaam bij? Ik wil helemaal niemand iets afpakken. Nederland en de rest van de wereld een stukje mooier maken, dat is wat ik het allerliefste wil.’

Volgens Kilincci heeft het racisme waar zij mee te maken krijgt meer met haar hoofddoek dan met haar huidskleur te maken:

Uitlatingen van bepaalde partijen wakkeren dit ook aan. Steeds wordt het dragen van een hoofddoek in één adem genoemd met het onderdrukken van vrouwen. Maar het zijn juist de mensen die dat zeggen die mij onderdrukken. Want zij geven mij het gevoel dat ik niet mag zijn zoals ik wil.

cc-foto: Jeroen Mirck

Geef een reactie

Laatste reacties (44)