Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kandidaat Tsvangirai: 'Verkiezingen Zimbabwe zijn grote farce'

  •  
31-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Zimbabwe_verkiezingen300.jpg
UPDATE Zittend president Mugabe claimt overwinning, maar trekt claim later weer in ... Stemmen tellen nog in volle gang
“De presidentsverkiezingen van gisteren zijn een grote farce.” Dat heeft de Zimbabwaanse presidentskandidaat en huidig premier Morgan Tsvangirai gezegd. De NOS meldde dat het kamp van zijn tegenstander en zittend president Robert Mugabe de overwinning had geclaimd. Later werd die claim ingetrokken. Het tellen van de stemmen is nog in volle gang. De officiële uitslag wordt binnen vijf dagen verwacht.
Update donderdag Volgens de MDC van Tsvangirai is er op enorme schaal gefraudeerd bij de verkiezingen. Zijn achterban zou onder andere bij verkiezingskantoren zijn geïntimideers. Waarnemers van plaatselijke non-gouvernementele organisaties (ngo’s) bevestigen dat zeker een miljoen kiezers op deze manier bij de stembus zijn weggehouden. “Het is niet genoeg enkel vreedzame verkiezingen te houden”, zegt een woordvoerder tegen de Belgische publieke omroep VRT. “Ze moeten ook democratisch zijn.”
Om president te worden, moet een van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen halen. Anders wordt er een tweede ronde georganiseerd in september.
Eerder In Zimbabwe werden woensdag presidentsverkiezingen gehouden. De NOS meldt dat meer dan 6 miljoen mensen mogen stemmen; er wordt een hoge opkomst verwacht.
De 89-jarige president Robert Mugabe is al sinds 1980 aan de macht en wil zijn ambtstermijn graag verlengen, zo is te lezen op de website van de NOS. Zijn belangrijkste tegenstander is de 61-jarige premier Morgan Tsvangirai en diens partij MDC (Movement for Democratic Change).
Mugabe zei dinsdag tegenover de BBC dat hij uit de politiek gaat als zijn Zanu-PF-partij verliest. De zittende president heeft nog altijd een grote achterban, maar behoudt zijn machtspositie volgens de NOS vooral door intimidatie. De oppositie beschuldigt hem ook van verkiezingsfraude. Zo zou er geknoeid zijn met de stembiljetten.
Volgens NRC Handelsblad is behalve de aanhang van Mugabe ook het leger een struikelblok voor Tsvangirai. Legergeneraals hebben ooit gezegd nooit voor Tsvangirai als president te zullen salueren. Politie en leger staan aan de kant van de ZANU-PF, de partij van Mugabe.
Vijf jaar geleden, schrijft NRC, behaalde Tsvangirai volgens de officiële uitslagen meer stemmen dan Mugabe. Zijn winst was echter niet groot genoeg om de presidentstitel te claimen. Daarom was een tweede ronde nodig. De ZANU-PF zette vervolgens leger, politie en jeugdmilities in om de bevolking te dwingen alsnog de juiste keuze te maken.
De huidige verkiezingen verlopen ordelijker dan de vorige. Er zijn demonstraties geweest, maar de politie trad relatief mild op, aldus de NOS. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.