102

Kant nodigt PvdA uit voor links kabinet

SP-fractievoorzitter in toespraak: Dit kabinet staat op springen... SP-leden klaar voor regeringsdeelname... PvdA-wethouder Asscher "positief"

Het kabinet staat op springen. De kans dat Nederland dit jaar niet een maar twee keer naar de stembus mag, is dan ook zeer groot. Dat zei SP-fractievoorzitter Agnes Kant zaterdag tijdens een partijbijeenkomst in Rotterdam. Ze stak meteen de hand uit naar de PvdA voor een toekomstig kabinet.

Tegenover de ongeveer 1200 aanwezige leden van de SP zei Kant dat de conclusies van de commissie-Davids over de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak “snoeihard” zijn. “Bij het CDA en de andere partijen die deze oorlog gesteund hebben, zijn deze ingeslagen als een bom. Een eerste persconferentie leidde al bijna tot een kabinetscrisis”, aldus Kant.

Andere hete hangijzers en mogelijke struikelblokken binnen de coalitie zijn volgens de SP het al dan niet verlengen van de missie in Afghanistan en de enorme bezuinigingen die eraan zitten te komen.

Kant richtte tevens haar pijlen op PvdA-leider en minister van Financiën Wouter Bos. “Bos verkwanselt nu de AOW zoals Kok dat deed met de WAO.”

Veel leden van de SP lieten op de bijeenkomst weten klaar te zijn voor deelname aan een regering. De SP zat nog nooit in een kabinet. Kant nodigde de PvdA wat dat betreft alvast uit tot samenwerking. “Laten we samen werken aan de wederopbouw van dit land. Laten we een alternatief bieden voor weer een rechtse regering.”

Lodewijk Asscher, PvdA-wethouder Asscher zei zaterdagavond in het radioprogramma Met het Oog op Morgen dat hij het “positief” vindt dat SP toenadering zoekt naar PvdA en dat de linkse partijen moet ophouden met “elkaar er alleen maar op wijzen wat ze fout doen.”

Lees meer in het AD en NRC

Lees hier de hele toespraak van Agnes Kant

Lees ook: De SP ontmoet de remmende voorsprong (Volkskrant)

Geef een reactie

Laatste reacties (102)