60

Oud-mariniers over kaping bij De Punt: ‘Wij zijn killers’

In de Volkskrant doen twee oud-mariniers een boekje open over hun werk, naar aanleiding van het proces over de treinkaping bij De Punt in 1977. De twee oud-mariniers waren niet betrokken bij die kaping, maar moesten op hetzelfde moment een gegijzelde school in Bovensmilde ontzetten. Volgens hen zijn de mariniers bij De Punt wel degelijk ingezet om de kapers te doden. “Wij zijn killers”, zeggen ze. “Als je ons inzet, wordt doden ingecalculeerd, anders bel je de politie.”

Een aantal treinkapers is van dichtbij doodgeschoten, terwijl ze al zwaargewond en ongewapend op de grond lagen. Dat bleek in 2013 uit geheim gehouden documenten. De vraag die nu in het proces voorligt is: gaf de Nederlandse regering opdracht hen te doden? En: zijn gewonde kapers onnodig geëxecuteerd?

Volgens oud-marinier Jack Schollink (68) en zijn collega Peter Gatowinas (61) is er sprake van een schijnproces. Gatowinas in de Volkskrant:

Geweldsinstructies? Wij zijn mariniers! Wij worden ingezet als laatste redmiddel om de democratie te herstellen. Wij zijn getraind om te doden. Martelen. Een strot doorbijten als het moet. Wij zijn killers. Na ons is er niemand meer. Als je ons inzet, wordt doden ingecalculeerd. Anders bel je de politie.

Schollink:

Die nacht, om vijf uur, hebben langeafstandsschutters 8 minuten lang met mitrailleurs de trein doorboord met 15 duizend pantserpatronen – die gaan door alles heen. […] Er is gericht geschoten. Als je een trein volpompt met zoveel dodelijke munitie, zo lang, kan het alleen maar de bedoeling zijn dat daar doden vallen. Die aanval is door de Nederlandse overheid geïnstrueerd en goedgekeurd. Dan kun je nu niet volhouden dat de mariniers daarna in de trein levensbesparende geweldsinstructies moesten opvolgen. Hou toch op.

Bron: De Volkskrant
cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (60)