145

Kapitein Westerling bekende systematische executies

3.500 dode Indonesiërs, veelal gedood via standrechtelijke executies ... Westerling geen moment bang vanwege steun van Nederlandse regering

Vanavond is in het NCRV-programma ‘Altijd Wat’ een nog niet eerder vertoond interview te zien met wijlen Kapitein Raymond Westerling. Het gesprek met Westerling dateert uit een opname van ‘Achter het Nieuws’ in 1969. Hij vertelt hierin openlijk dat er onder zijn bevel standrechtelijk mensen zijn geëxecuteerd.

Westerling was de held van de veteranen. Hij was commandant van het regiment Speciale Troepen toen hij in 1946 naar het Indonesische Zuid-Celebes werd gestuurd om het revolutionaire geweld de kop in te drukken. Na drie maanden was de operatie ‘geslaagd’, ten koste van 3.500 Indonesiërs, veelal gedood via standrechtelijke executies. De Nederlandse regering greep in toen ondergeschikten van Westerling zélfs reeds veroordeelden begonnen te executeren. Westerling verklaart ook dat hij geen moment bang hoefde te zijn voor vervolging omdat hij de steun had van de Nederlandse regering.

De wijze waarop Westerling de executies toegeeft is volgens advocate Liesbeth Zegveld van groot belang voor de eis tot schadevergoeding voor nabestaanden op Zuid-Celebes. Zegveld staat nabestaanden in Indonesië bij en verwijt het OM dat het geen onderzoek instelt, vooral gezien alle verslagen en signalen.   

Het interview met Westerling is nooit uitgezonden vanwege de toenmalige spanningen in Nederland. Journalisten van ‘Achter het Nieuws’ kregen politiebescherming. Niemand wilde er zijn vingers aan branden bevestigt Hans Leeuwenhoek, van het toenmalige NCRV programma ‘Hier en Nu’.

Het interview met Westerling is dinsdagvond te zien om 21.15 op Nederland 2. 

Altijd Wat besteedde al eerder aandacht aan de executies in Nederlands-Indië. Bekijk die uitzending hier
Volkskrant: Westerling geeft in TV-interview wandaden in Zuid-Celebes toe
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (145)