249

‘Kapot bezuinigd’

CPB voorspelt tekort van 3,7 procent voor 2014 ... Aangekondigde bezuinigingen genoeg om onder EU-norm te komen? ... Oppositie: Kabinet bezuinigt economie kapot

Het Centraal Planbureau voorziet voor 2014 een begrotingstekort van 3,7 procent. Dat is hoger dan eerder voorspeld. Het CPB zou de cijfers eigenlijk pas vrijdagochtend bekend maken, maar de cijfers lekten al uit in de media. Daarom heeft het bureau alles nu op zijn website gezet. De vraag is of de 6 miljard aan bezuinigingsmaatregelen die het kabinet heeft aangekondigd voldoende zal zijn om het tekort weer onder de EU-norm van 3 procent te brengen.


Het in de juniraming van het CPB voorziene tekort is hoger dan de 3,4 procent die het CPB in het voorjaar voorzag voor 2014, maar lager dan de 3,9 procent die De Nederlandsche Bank (DNB) eerder deze week voorspelde.
NRC Handelsblad vat donderdagavond samen:

De Nederlandse economie krimpt dit jaar volgens het CPB met 1 procent. Volgend jaar is naar verwachting sprake van een licht herstel en neemt het bbp met 1 procent toe. De werkloosheid stijgt naar verwachting tot gemiddeld 7 procent in 2014. “De snelheid waarmee de werkloosheid oploopt, doet denken aan het begin van de jaren tachtig”, aldus het CPB.

Zes miljard, genoeg?
Eerder op de donderdagmiddag maakten de coalitiepartijen VVD en PvdA bekend volgend zes miljard euro extra te gaan bezuinigen. Daarmee hoopten ze te voldoen aan de EU-norm van drie procent. Het kabinet richtte zich hierbij op de economische ramingen van de Europese Commissie. Dat zei minister Dijsselbloem van Financiën donderdagmiddag in de Tweede Kamer. De Europese ramingen vormen een “nieuwe werkelijkheid” naast de CPB-cijfers, aldus Dijsselbloem. “Het rapport van de Europese Commissie is er en het kabinet zal op basis daarvan besluiten.” Tot dusver zijn de cijfers van CPB altijd leidend geweest voor het kabinetsbeleid.

‘Kapot bezuinigd’
Vanuit de Kamer is gereageerd met veel kritiek op het kabinetsbeleid. Volgens SP-leider Emile Roemer bewijzen de CPB-cijfers dat het kabinet de economie kapot bezuinigt. Dat meldt NRC Handelsblad. “Vriend en vijand” erkennen inmiddels dat het kabinet de crisis erger maakt, aldus Roemer. “De negatieve spiraal van bezuinigen en economische krimp wordt versterkt in plaats van doorbroken.” De SP-leider pleit voor minder bezuinigingen, lastenverlichting en gerichte investeringen om de economie aan te jagen.

NRC citeert ook GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik:

Het kabinet heeft de prioriteiten niet op orde. Rutte en Dijsselbloem focussen zich volledig op zes miljard bezuinigen. Ze zouden veel meer moeten doen aan de werkloosheid.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold betaalt Nederland een hoge prijs.

Het sociaal akkoord kost 23 duizend banen. Het sociaal akkoord is dus absoluut niet sociaal.

Eerder op Joop: Knieval Samsom voor Olli Rehn / DNB: Meer bezuinigingen ‘nodig’

CPB: Juniraming 2013

NRC: CPB: tekort van 3,7 procent – ‘6 miljard besparen genoeg?’

NRC: Roemer: Kabinet bezuinigt economie kapot – GL: focus op werkloosheid

Geef een reactie

Laatste reacties (249)