3

Karzai ziet af van besluit dat hem meer macht zou geven

Afghaanse president gaat toch niet zelf klachtencommissie voor verkiezingen samenstellen. Hiermee draait hij omstreden besluit terug

De Afghaanse president Hamid Karzai gaat toch niet alle leden van de electorale klachtencommissie zelf benoemen. Dat maakte hij zaterdag bekend. Hij komt daarmee terug op een omstreden besluit dat hem meer macht zou geven.

Karzai gaat ermee akkoord dat twee van de vijf leden van het verkiezingsorgaan buitenlanders zijn. Dit meldt de Britse omroep BBC zaterdag. De electorale klachtencommissie speelde vorig jaar een cruciale rol bij het aantonen van grootschalige fraudepraktijken tijdens de presidentsverkiezingen. Vooral Karzai profiteerde van die fraude. Destijds zaten in de commissie drie buitenlanders.

Vorige maand maakte de president per decreet bekend dat hij de vijf leden van de commissie zou gaan benoemen. Dat leidde tot grote zorgen onder westerse diplomaten in Kabul. Ze vreesden dat door het voornemen van Karzai de animo bij de internationale gemeenschap om de parlementsverkiezingen in september te financieren, flink zou afnemen.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)