Laatste update 09:35
26

Kee & Van Jole botsen hard over RTL-debat, PVV en Rutte

In Oh Oh Den Haag op NPORadio 1 spraken de commentatoren over de politieke kwesties van de afgelopen week: het RTL-premiersdebat dat toch doorgaat, de terugval van de PVV en het aanhoudende gedoe met Rutte.

Peter Kee, parlementair redacteur van Pauw, zegt dat het RTL-premiersdebat niet meer zo interessant is nu de ‘b-garnituur’ deelneemt en Rutte en Wilders het laten afweten. Dat leidt tot een felle reactie van Joop-eindredacteur Francisco van Jole die het misplaatst vindt om bedreven politici, waaronder Jesse Klaver en vicepremier Lodewijk Asscher, zo te bestempelen. Volgens Van Jole kan het debat juist interessant worden omdat het ontregelende rechtse geschreeuw dit keer achterwege blijft. “Dit wordt een derde hond debat. Alle ogen zijn gericht op Pechtold versus Klaver die de linkse kiezer moeten zien te lokken maar slaagt een van de anderen er in er met de kluif vandoor te gaan?”

Van Jole constateert ook dat het groots aangekondigde interview bij WNL PVV-lijsttrekker Wilders niets heeft opgeleverd, integendeel. Kee is het daar niet mee eens en stelt dat zo’n interview juist bij uitstek de gelegenheid is voor politici om zich beter te positioneren. Zo duidt hij ook het interview met PVV-ideoloog Martin Bosma in het AD. Van Jole hekelt het gebrek aan kritische benadering bij interviews met ultrarechtse politici en constateert dat Bosma denkt dat hij de verkiezingen kan winnen met het thema Zwarte Piet. “Dat heeft hij dan gemeen met Sylvana Simons.”

Tot slot nog de positie van Rutte. Kee legt uit dat de oppositiepartijen de premier niet hard durven aanpakken met de bonnetjes-affaire uit angst voor het ‘gezeur’-label. Van Jole constateert dat Rutte in de problemen raakt door de gekozen strategie. De VVD kampt met een terugloop aan leden, mede uit onvrede over de uiterst rechtse koers van Rutte. Door zo hard te willen concurreren met de PVV gaat de partij er zelf te veel op lijken en dat jaagt traditionele ruimdenkende liberalen weg.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)