Laatste update 28 maart 2018, 16:06
13

Kee & Van Jole: Hoe Baudet vals spel speelt

Peter Kee doet bij De Nieuws BV verslag van de simultaan schaakwedstrijd die op het Binnenhof gehouden werd waarbij Kamerleden het opnamen tegen oud-wereldkampioen Viswanathan Anand. 50Plus-leider Jan Nagel bleek niet alleen politiek een sterk schaker maar beheerst ook het spel zelf goed. Hij slaagde er in twee keer remise af te dwingen. Ondertussen zag Kee ook hoe Baudet trachtte zich staande te houden tegenover de schaakgrootmeester en daarbij zo zwaar de regels schond dat de wedstrijdleiding in actie moest komen.

Daarna praat het duo over het debat rond de donorwet waarbij Pia Dijkstra zich nogal hooghartig zou hebben gedragen. Van Jole deed het denken aan Els Borst, de later door een gestoorde christen vermoordde minister, die rond de eeuwwisseling de christelijke oppositie in de gordijnen joeg door te verzuchten ‘het is volbracht’ nadat haar euthanasiewet de Eerste Kamer was gepasseerd.

Vervolgens komt het zogeheten ‘debielengate’ ter sprake, de benaming voor het schandaal waarbij PVV-Kamerleden zich zeer laatdunkend uitlaten over lokale volksvertegenwoordigers van hun partij. Van Jole constateert dat Wilders zich in een neerwaartse spiraal bevindt. “Hij heeft vergeefs getracht Nederland te islamiseren maar zelfs moslims zijn nu het gezeur over moslims zat.” Wilders kampt met de concurrentie van Baudet die voor de Nederlandse media een zogeheten ‘fris’ geluid is op het gebied van wat altijd eufemistisch wordt omschreven als ‘zorgen omtrent immigratie en de multiculturele samenleving’. Van Jole: “Dat wat ze in het buitenland gewoon racisme noemen.”

De Joop-eindredacteur heeft ook een tip voor Wilders om te trachten het tij te keren: “Schuif aan bij Pauw, als je daar los gaat op de islam heb je weinig kans op kritisch weerwoord en je bent meteen weer het gesprek van de dag.” Kee reageert verrassend met: “Van mij mag ie maar dan moet hij me wel zelf bellen want dat heb ik opgegeven.”

Beluister de podcast hier of bijvoorbeeld via iTunes

Geef een reactie

Laatste reacties (13)