Laatste update 16:28
16

Kee & Van Jole over hoe de formatie richting PvdA kruipt

Kee & Van Jole keken vanochtend zeldzaam gebroederlijk naar het debat in de Kamer over de mislukte onderhandelingen van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Een debat waar niemand het achterste van zijn tong wilde laten zien. Parlementair journalist Peter Kee, die voor het programma Pauw dagelijks op het Binnenhof jaagt op de combinatie van nieuws en potentiële talkshowgasten, vertelt dat er nu afgestevend wordt op overleg met de ChristenUnie. Die formatiepoging zal waarschijnlijk niet lukken, blijkt ook uit de woorden van oud-CU leider André Rouvoet. Dan komt langzaam maar zeker een minderheidskabinet in beeld, of komen de partijen uiteindelijk toch bij de PvdA terecht. Joop-eindredacteur Francisco van Jole deelt het laatste deel van die analyse. Hij constateert dat Asscher als een soort inspecteur Columbo trachtte te ontrafelen wat er nu precies tijdens de onderhandelingen is gebeurd.

Asscher ontcijfert dat de onderhandelingen zijn gestrand op het recht van individuen om asiel aan te vragen in Europese landen. VVD en CDA willen daar van af. Een wens die in strijd is met internationale verdragen en daarom voor GroenLinks onverteerbaar is. Volgens Van Jole willen de twee rechtse partijen een soort muur optrekken in de Middellandse Zee, zoals Trump dat doet bij de grens met Mexico. Alleen gaat het in dit geval om een virtuele muur.

Ook de rol van SP-leider Emile Roemer komt ter sprake. Pechtold en Buma smeekten Roemer bijkans om te komen onderhandelen over een coalitie maar de SP wijst dat resoluut af. Met de VVD wordt niet onderhandeld. Is dat wel zo’n handige houding? Van Jole denkt dat  Roemer beter wel kan onderhandelen, om vervolgens langs die weg het CDA naar zijn droom van een centrum-links kabinet te lokken.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)