16

Marijnissen stapt niet in Commissie Stiekem & nieuw Geenstijl-referendum

Het duo Kee & Van Jole buigt zich deze week over twee kwesties. Lilian Marijnissen wil geen zitting nemen in de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD), ook wel bekend als de Commissie Stiekem. Die bijnaam verwijst ook naar de regel dat de leden van die commissie, fractievoorzitters van de grootste partijen, onderworpen zijn aan strikte geheimhouding. Marijnissen heeft daar geen trek in en vindt de controle van de overheid in openheid moet plaatsvinden.

Parlementair journalist Peter Kee vindt dat Marijnissen op deze manier populisme bedrijft. Zijn opponent, Joop-eindredacteur Francisco van Jole, ziet dat geheel anders. Volgens Van Jole is het voor een fractievoorzitter ondoenlijk om zonder enige ondersteuning op zo’n complex onderwerp serieus een controlefunctie te vervullen. Hij geeft Marijnissen dan ook groot gelijk en stelt dat de controle op een andere manier zou moeten plaatsvinden.

Daarna praten de twee nog even over de nieuwe donorwet die in februari na jaren politiek getouwtrek eindelijk is aangenomen. De website GeenStijl heeft nu de procedure in gang gezet om over de wet een referendum aan te vragen. Kee vindt dat een goed idee. Van Jole merkt op dat in het referendummiddel voor de website vooral een marketingmiddel is. De donorwet gaat ondertussen wel over het redden van mensenlevens.

Beluister Kee & van Jole ook als podcast. Of nog beter: abonneer je via iTunes of RSS en ontvang Kee & Van Jole iedere week gratis en automatisch.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)