Laatste update 22:27
55

Kee & Van Jole: iedere partij die in coalitie stapt met VVD als grootste wordt gesloopt

Kee & Van Jole, het politieke commentatorenduo dat op woensdag aanschuift bij Willemijn Veenhoven en Patrick Lodiers van De Nieuws BV, bespreekt deze week de ophef over de stijgende zorgpremie, de kroonjuwelenroof van D66 en het boek dat voormalig SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen schreef over haar ervaringen.

De uitzendingen van Kee & Van Jole zijn nu ook beschikbaar als podcast, via de NPO Radio 1 site of bijvoorbeeld via iTunes.

Binnenhof-insider Peter Kee, parlementair redacteur voor Pauw, legt uit dat de stijging van de zorgpremie onvermijdelijk is omdat de partijen in de Kamer de hoogte ervan tot controversieel hebben bestempeld. Dat betekent dat het huidige demissionaire kabinet er geen beslissing over mag nemen. De onderhandelende toekomstige coalitiepartners zijn er ook nog niet uit en dus stijgt de premie volgens de regels die eerder zijn afgesproken. Wijziging is ook lastig want “de zorgkosten nemen alleen maar toe en dat moet ergens uit betaald worden. Verlaging van de premie betekent een belastingverhoging van een procent.”

Francisco van Jole, eindredacteur van Joop, vindt dat Kee die typisch Haagse redenatie wel erg makkelijk overneemt. “Autorijden wordt ook steeds duurder en toch wordt er nog steeds meer auto gereden. Je kunt ook naar slimme oplossingen zoeken.”

Daarna gaat het over het boek van Schoonheid Macht Liefde van Sharon Gesthuizen die zich kandidaat stelde voor het voorzitterschap van de SP maar verloor van de bestuurskandidaat Ron Meyer. En tot slot bespreekt het duo nog even hoe lastig de positie van D66 is in de formatie. De kroonjuwelen lijken allemaal verloren te gaan. Kee weet het dilemma beter van de partij beter te verwoorden dan de Kamerleden zelf constateert Willemijn.

Van Jole ziet het anders: “Niemand heeft het er over maar iedere partij die tot nu toe in een coalitie stapte waarin de VVD de grootste is, wordt gesloopt bij de volgende verkiezingen. In 2012 de PVV en het CDA, in 2017 de PvdA, D66 zal de volgende zijn en wellicht het CDA en CU ook.”

Kee is het daar natuurlijk niet mee eens.

Geef een reactie

Laatste reacties (55)