Laatste update 22:42
29

VVD-voorzitter Henry Keizer legt functie – tijdelijk – neer

VVD-voorzitter Henry Keizer legt zijn functie tijdelijk neer. Dat is dinsdagavond besloten op de partijtop. De partijtop wil het integriteitsonderzoek afwachten.

Keizer blijft volhouden dat hij niets verkeerd heeft gedaan. In een verklaring zegt hij:

Ik heb afgelopen vrijdag de Commissie Integriteit gevraagd onderzoek te doen. De commissie heeft vandaag aan mij laten weten de opdracht te zullen aanvaarden. Daarnaast zie ik ook dat de onrust in de media niet is afgenomen. Dat is schadelijk voor de VVD en belemmert mij in mijn functioneren. Daarom heb ik besloten om mijn taken als voorzitter hangende het onderzoek tijdelijk neer te leggen.

VVD-leider Mark Rutte zegt eveneens niet te twijfelen aan de integriteit van Keizer. “Wij steunen onze mensen en laten ze niet vallen, zolang niet bewezen is dat ze niet integer zijn. Henry Keizer kan aantonen dat de beschuldigingen onjuist zijn”, aldus Rutte.

Op 20 mei vindt een partijcongres plaats. Dat wordt ook de nieuwe partijvoorzitter gekozen. Keizer is vooralsnog de enige kandidaat.

Eerder:
Dinsdagavond houdt de VVD spoedberaad over de affaire rondom partijvoorzitter Henry Keizer. De volledige partijtop is bijeen op het partijkantoor in Den Haag om te overleggen over de toekomst van Keizer.

Onderzoeksjournalisten van Follow The Money achterhaalden dat Keizer zijn bedrijf ‘De Facultatieve’ op dubieuze wijze heeft weten te bemachtigen. Hij was tijdens de (ver)koop ook bestuursvoorzitter van het bedrijf en adviseerde het bestuur om het bedrijf, aan hem, te verkopen. Voor een schijntje, bovendien. Terwijl het bedrijf op papier 31,5 miljoen euro waard was, kon Keizer het samen met zijn partners overnemen voor een luttele 12,5 miljoen. 12 miljoen daarvan werd bovendien gefinancierd door De Facultatieve zelf, uitgekeerd als dividend. 470.000 euro werd door een lening aan de beheermaatschappij gefinancierd, Keizer zelf betaalde slechts 30.000 euro voor het miljoenenbedrijf.

Naar verluidt ligt de vraag of Keizer in functie kan blijven zolang er een integriteitsonderzoek naar hem loopt, op tafel. Dat lijkt Keizer – die zegt een schoon geweten te hebben – in ieder geval van plan. Toch snappen velen niet waarom hij niet – al dan niet tijdelijk – terugtreedt, van Frans Weisglas tot Ton Elias. Voormalig voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, zegt over de affaire: “Als je geschoren wordt, moet je stilzitten. Ik zou zeggen: doe even een stap terug, ook al ben je zelf overtuigd van je eigen gelijk.”

Oud-Kamerlid Arend Jan Boekestijn is het daarmee eens:

Als er zulke aantijgingen komen, die goed doortimmerd lijken, dan treed je terug en zet je een onafhankelijke commissie aan het werk. Kom maar terug als er niets aan de hand is. Juist bij een partij die zo geraakt is door integriteitskwesties.

Bij de bijeenkomst in Den Haag zijn premier Rutte en Halbe Zijlstra aanwezig, als ook regiobestuurders en Keizer zelf.

Andere VVD’ers betrokken bij omstreden deal
Oud-minister Loek Hermans en senator Anne Wil Duthler zijn eveneens betrokken bij de omstreden deal. Beiden waren commissaris bij De Facultatieve toen Keizer het bedrijf voor een schijntje kocht. Hermans was bovendien ook nog eens als lid van de ledenraad betrokken. De twee zouden als leden van de raad van commissarissen het algemeen belang van het bedrijf in de gaten hebben moeten gehouden. Met het licht op de affaire is het nog maar de vraag of dat gelukt is en in hoeverre zij op de hoogte waren van de omstreden deal.

Keizer is een vertrouweling en een adviseur van Rutte. Hij staat bekend als ‘mister integriteit’, maar wankelt nu zelf door een integriteitskwestie. Ook maakt hij onderdeel uit van het formatieteam van de partij dat du moment werkt aan een nieuw kabinet.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)