16

Kerk wist in jaren vijftig al van kindermisbruik

De katholieke kinderbescherming en prominente KVP-politici wisten eind jaren vijftig al dat pedoseksuelen actief waren op internaten

Dat er pedoseksuelen rondliepen op internaten, die kinderen seksueel mishandelde, was in 1959 al bekend bij de katholieke kerk. Er zijn twee brieven opgedoken waaruit blijkt dat het Katholiek Verbond voor Kinderbescherming rooms-katholieke internaten in 1959 en 1962 heeft gewaarschuwd voor seksueel misbruik van minderjarigen.


De katholieke kerk heeft altijd ontkend in die tijd al op de hoogte te zijn geweest van het kindermisbruik. Zo zei kardinaal Simonis vorig jaar: “Wir haben es nicht gewusst”.

Uit archiefonderzoek blijkt dat de katholieke kinderbescherming al eind jaren vijftig wist van de misbruiken. Ze waren zelfs gewaarschuwd door de vicepresident van de Bossche rechtbank. Ook wordt duidelijk dat zelfs prominente politici van de Katholieke Volkspartij (KVP) ervan wisten, omdat een aantal van hen in het bestuur zaten van de katholieke kinderbescherming.

NCRV-opinieprogramma Altijd Wat berichtte maandagavond over de brieven. Daarin zou een oproep staan extra zorgvuldig te zijn met het aanstellen van personeel.

Het blijkt nodig u te wijzen op de gevaren die het werk loopt indien er onder het personeel elementen schuilen die ongeschikt zijn aan minderjarigen leiding te geven. In concreto hebben we daarbij mensen op het oog die homo-sexuele neigingen of een sexueel afwijkend gedrag vertonen.

Uit de circulaire van februari 1959:

In de laatste jaren hebben zich in kinderbeschermingsinternaten verschillende gevallen voorgedaan, met uitermate ernstige en droeve gevolgen; een nadere beschrijving van deze gevallen mag overbodig worden geacht.

De brieven kunnen van juridische waarde zijn, meent letselschade-advocaat Martin de Witte in de Volkskrant. De kerk kan volgens hem niet meer wegkomen met een beroep op verjaring door te zeggen dat ze er niet van wisten. “Ze wisten dondersgoed wat er speelde, maar ze hebben bewust besloten er niets mee te doen.”

Volkskrant: Katholieke kerk wist decennia geleden al van kindermisbruik
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (16)