12

Kerry toont tanden aan Poetin

Kerry: ingrijpen Rusland in Oekraïne zou 'ernstige vergissing' zijn

Russisch militair ingrijpen in Oekraïne zou een ‘ernstige vergissing’ zijn, dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry woensdag gezegd. Hij reageerde daarmee op de trainingsmissies van het Russische leger die president Poetin had gelast in het zuiden bij de grens met Oekraïne. Kerry waarschuwde voor het ontstaan van een Koude-Oorlogssfeer.

Woensdag was een turbulente dag in het grensgebied. Rivaliserende Oekraïense groepen die demonstreerden op het zuidelijke schiereiland de Krim zijn met elkaar op de vuist gegaan, volgens persbureau Interfax zou daarbij een dode zijn gevallen. Ook werd een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj.

In Simferopol, de hoofdstad van de Krim, gingen tienduizend etnisch-islamitische Tataren de straat op, terwijl verderop pro-Russische betogers protesteerden. Betogers schreeuwden naar elkaar en raakten slaags. De gebeurtenissen waren voor Poetin reden om de Russische krijgsmacht te mobiliseren voor een paraatheidsoefening. Volgens defensieminister Sjoigoe zijn de trainingen bedoeld om ‘de paraatheid van de militairen te oefenen in crisissituaties die de nationale militaire veiligheid bedreigen.’

Kerry waarschuwde het Kremlin heel voorzichtig te zijn met de beoordeling van de situatie in Oekraïne: 

Er is geen enkele reden dat de VS en Rusland in ‘oude Koude Oorlog-confrontatie’ geraken.

Hij benadrukte dat Rusland de territoriale onschendbaarheid van Oekraïne moet respecteren en beter moet luisteren naar de Oekraïners die hun wil tot hervormen duidelijk hebben gemaakt. 

Geef een reactie

Laatste reacties (12)