Laatste update 10:36
42

Khadija Arib ook volgende kabinetsperiode Kamervoorzitter

Khadija Arib (PvdA) zal ook de komende kabinetsperiode voorzitter zijn van de Tweede Kamer. Ze is de enige die zich voor de functie kandidaat stelde. Andere Kamerleden hadden tot dinsdagochtend 10 uur de tijd om een gooi naar het voorzitterschap te doen, maar dat gebeurde niet. Woensdag is de officiële benoeming.

Arib is nu ruim een jaar voorzitter. In januari 2016 nam ze het stokje over van Anouchka van Miltenburg (VVD), die als voorzitter de Kamer zelden in het gareel wist te houden en in de nasleep van de Teevendeal uiteindelijk haar biezen moest pakken. Arib, op dat moment ondervoorzitter, werd met een meerderheid gekozen als Van Miltenburgs opvolger. Arib oogste als voorzitter veel lof met de manier waarop zij de debatten leidt, zowel binnen de Kamer als daarbuiten.

In haar nieuwe sollicitatiebrief schrijft Arib dat het kabinet wat haar betreft te terughoudend is met het verstrekken van informatie aan de Kamer. Het kabinet heeft volgens de Grondwet een informatieplicht, maar de manier waarop de eerdere kabinetten Rutte aan die plicht voldeden is volgens Arib ‘een bron van zorg’. Arib wil met het volgende kabinet steviger afspraken maken over het naleven van die informatieplicht.

De afgelopen tijd werd al duidelijk dat er geen andere Kamerleden zich kandidaat wilden stellen voor het voorzitterschap. PVV’er Martin Bosma, die het bij de vorige voorzittersverkiezing nog aflegde tegen Arib, liet maandagavond nog weten niet mee te willen doen omdat hij denkt geen eerlijke kans te krijgen.

Bron: NOS / cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (42)