Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kick Out Zwarte Piet in het geweer tegen grijze piet

  •  
19-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
287 keer bekeken
  •  
50039312796_623063ed0d_c

© cc-foto: Karen Eliot

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) maakt bezwaar tegen de grijze pieten die in verscheidene gemeenten te zien zijn bij de intocht. De actiegroep roept gemeenten op om geen subsidie te verstrekken aan intochtcomités die met grijze pieten werken. Ook kondigt KOZP aan te zullen demonstreren tegen intochten met deze ‘blackface-light variant’.
Onder meer Breda, Dordrecht, Leeuwarden en Den Helder zouden willen kiezen voor grijze pieten. Dat ‘asgrijs’ niet op een huidskleur lijkt, is volgens KOZP geen geldig argument. “Grijs wordt hier net als zwart ingezet als een fictieve huidskleur die refereert aan een racistische stereotypering”, stelt de organisatie in een verklaring.
De actiegroep stelt vast dat veel andere gemeenten wel bereid zijn de racistische karikatuur helemaal uit te bannen. Zo ziet het college van B&W in Arnhem de grijze piet niet zitten. “Wij werken graag met intochtcomités en gemeenten samen om een volwassen keus te maken voor een feest waar alle kinderen aan mee kunnen doen”, aldus KOZP.
cc-foto: Karen Eliot | Acteur Patrick Mathurin als ‘De Nieuwe Sint’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.