Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kieskompas: Progressieve kiezer kiest links

  •  
08-06-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
569 keer bekeken
  •  
links_300_01.jpg
Analyse keuzes rekent af met mythe dat begrippen 'links' en 'progressief' los van elkaar staan
Economisch linkse opvattingen gaan vaak samen met progressieve waardenoriëntaties. Economisch rechtse kiezers daarentegen hebben een conservatievere kijk op de samenleving, blijkt uit een analyse van de keuzes die gebruikers van Kieskompas maken.
Het idee dat er kiezers zijn die rechtse economische opvattingen hebben maar progressief denken op het gebied van maatschappelijke waarden is in de praktijk een illusie. De combinaties rechts/progressief en links/conservatief komen veel minder vaak voor dan de klassieke combinaties links/progressief en rechts/conservatief, luidt de uitkomst van een analyse van Kieskompas , een onder meer door Trouw en Elsevier gesponsorde site waar bezoekers hun oordeel geven over stellingen, politici en partijen.
De opdeling in links-progressief en rechts-conservatief gaat volgens Lex Oomkes, chef parlementaire redactie van Trouw, ook op voor de partijen.
De twee uitzonderingen zijn D66 en de ChristenUnie. Vooral D66 heeft een electoraal interessante positie. Direct wordt duidelijk waarom D66 voor zoveel kiezers het redelijke alternatief is als ze om een of andere reden toch geen stem zouden uitbrengen op een politieke partij die dichterbij staat. De democraten bevinden zich in het landschap niet al te ver van grote groepen linkse kiezers die zij vooral kunnen aanspreken met hun progressieve punten. Tegelijkertijd is de afstand tot het rechtse electoraat op economisch terrein ook niet al te groot.
Uitgaande van deze analyse is een progressieve Paarse coalitie onder de huidige politieke verhoudingen een illusie omdat de VVD er te conservatief voor is.
cc-foto: Marie-II

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.