134

Kijken: Verhofstadt vlamt tegen Tsipras

Liberale leider smeekt, maant en schreeuwt om verandering van Griekenland

Guy Verhofstadt, de leider van de Europese liberalen, is in het Europees parlement met vuur en passie uitgevaren tegen de Griekse premier Alexis Tsipras. Hij maande hem met concrete maatregelen te komen om de Griekse horror te beëindigen.


Het was voor het eerst dat in het parlement een confrontatie plaatsvond met de linkse Griekse premier die begin dit jaar aantrad. De liberaal Verhofstadt greep de kans met beide handen aan en stak een vurig betoog af dat onthaald werd op luid applaus maar ook afkeuring.

U ziet u hoeft niet bang te zijn om hier te komen. Er is geen oplossing mogelijk als die niet bediscussieerd wordt, ook hier in het Europees parlement. Het is waar wat u net zei. De Grieken hebben enorme inspanningen verricht. Maar daar zit het probleem niet. Het probleem is dat de Griekse politieke klasse niet voldoende heeft gedaan.

En ik ben boos, moet ik u zeggen, omdat u wel praat over hervormingen maar we zien nooit concrete voorstellen voor hervormingen. En ik ben boos omdat we al vijf jaar richting een Grexit slaapwandelen en de laatste maanden zelfs rennen. Maar het is niet u, noch wij, die de rekening moeten betalen. Het zijn de gewone Griekse burgers die de rekening straks moeten betalen.

Er is maar één mogelijke manier om dat te voorkomen en u weet dat, en die manier is dat u de komende 48 uur met een geloofwaardig hervormingspakket komt. Dat betekent dat u met een routebeschrijving komt hoe u het doel gaat bereiken, dat er een kalender aan gekoppeld wordt met einddata waarop hervormingen gerealiseerd zijn, die we zo hard nodig hebben in Griekenland.

Laat me de 5 dingen noemen die u moet doen. Ik wil er zelfs voor naar Athene om ze met u te bediscussiëren komen want ik hou van zo’n uitdaging.

Ten eerste: beëindig het cliëntelistische systeem, maak daar wetgeving voor en pas het zelf niet langer toe. Want een paar weken terug moesten er dertien nieuwe directeuren benoemd worden op het ministerie van onderwijs. En heel toevallig waren 12 van de benoemden lid van Syriza. U gebruikt dat systeem. U valt in de valkuil van Pasok, de partij die na het kolonelsregime aan de macht kwam en in plaats van te hervormen het cliëntelisme ten eigen voordeel aanwendde.

U moet de publieke sector afslanken. Ik weet, het is misschien moeilijk voor een linkse politicus maar het moet, want 800.000 ambtenaren, dat gaat niet werken.

U moet de staatsbanken privatiseren. 

U moet de markten en beschermde beroepen opengooien voor jonge mensen. Maak minstens 10 beroepen vrij die nu nog beschermd zijn.

En tenslotte: kom met een voorstel om de privileges af te schaffen in uw land. De privileges van de reders, van de militairen, van de orthodoxe kerk, van de Griekse eilanden en niet te vergeten van de politieke partijen die elke dag leningen en geld ontvangen van staatsbanken die in feite failliet zijn. Ook uw partij Syriza ontvangt dergelijk geld.

Ik vraag u, voeg dit allemaal samen tot een geloofwaardig pakket en leg het op tafel en ik ben er zeker van dat wij van Europese zijde een oplossing zullen vinden voor al deze problemen. En u kunt het doen want er was nog nooit een Griekse premier met zo’n krachtig mandaat. U heeft zelfs twee mandaten, dat van de verkiezingen en dat van het referendum.

Wij hebben ook verantwoordelijkheid. Wij moeten de schuldenlast zo ver mogelijk terugdringen. En wel zo snel mogelijk. Maar het is geen kip of ei discussie. U moet als eerste stappen nemen. En u heeft de keuze: hoe wilt u herinnerd worden? Als een electoraal ongelukje die de mensen in zijn land armer maakt? Of als een ware revolutionaire hervormer? En ik weet wat uw mensen willen. Tachtig procent van de Grieken willen in Europa blijven. Dus toon dat u een echte leider bent en niet een valse profeet. Doe het!

Hieronder het antwoord van Tsipras aan Verhofstadt, vertaald door een tolk.

Geef een reactie

Laatste reacties (134)