28

Kinderarts: ‘Comazuipen onder tieners gebeurt wel vaker’

Grootste deel van tieners met alcoholvergiftiging kreeg eerste glas van ouder

Dit weekend werd een 10-jarig kind opgenomen in een ziekenhuis na een alcoholvergiftiging. Een record want tot nu toe was de jongste geregistreerde comazuiper 12 jaar. De situatie in Nederland gaat steeds meer op toestanden in Groot-Brittannië en Duitsland lijken waar alcoholvergiftiging onder tieners geregeld voorkomt.

Nico van der Lely, kinderarts polikliniek voor jeugd & alcohol in Delft meent dat er ook in Nederland de afgelopen tijd meerdere keren kinderen van 10 jaar in zwaar beschonken toestand in het ziekenhuis zijn opgenomen. Opmerkelijk is dat het grootste gedeelte van deze tieners ooit het eerste glas alcohol van hun ouders kreeg.

Van der Lely presenteert woensdag het boek ‘Onze kinderen en alcohol’ waarin hij de situatie in Nederland bespreekt. Volgens hem is in Duitsland ooit een kind van 7 jaar in het ziekenhuis beland vanwege een alcoholvergiftiging en in Groot-Brittannië een kind van 8 jaar.

In mei publiceerde de Universiteit van Twente een onderzoek waaruit bleek dat het aantal jongeren met een alcoholvergiftiging is gestegen. In 2009 waren er nog 500 gevallen tegenover 684 in 2010. PvdA burgemeester Karel Loohuis van Haaksbergen (Overijssel) zei afgelopen jaar dat er geen rol voor de gemeente is weggelegd om het aantal comazuipers te verminderen.

We kunnen wel stoer roepen dat we alles gaan controleren, maar dat is geen taak van de overheid. Drinkketen, schuren en keukens waar jongeren stevig innemen, waren er veertig jaar geleden, zijn er nu en zullen er over twintig jaar ook nog zijn. Als je nu ineens zou beslissen om een keet te sluiten, gebeurt misschien tweehonderd meter verderop hetzelfde gewoon in de huiskamer. Sommige ouders moedigen het zelfs aan. Dan denk ik: dat kan toch niet waar zijn. Maar dit probleem los je echt niet op door handhaving. Dat is flauwekul.

NU.nl: Kinderen krijgen eerste drank vooral thuis
AD: Jongste comazuiper is pas 10 jaar oud

cc-foto: Poorboyneverrock

Geef een reactie

Laatste reacties (28)