34

‘Kinderen betalen de rekening van de crisis’

Kindermonitor: Eén op de negen kinderen leeft in armoede

Steeds meer kinderen leven in armoede. Zij betalen in feite dan ook de rekening van de crisis. Dat is de conclusie die Kinderombudsman Marc Dullaert trekt in de Kinderrechtenmonitor 2013 die woensdag wordt gepresenteerd.

Dullaert maakt zich onder meer zorgen over toenemende spanningen in gezinnen met financiële problemen als gevolg van de economische crisis. De Kinderombudsman:

Steeds meer kinderen leven in armoede, de crisis heeft ook gevolgen voor het onderwijs en de zorg.”

Op basis van feiten en cijfers toont de monitor trends en ontwikkelingen aan over hoe het met de rechten van kinderen in ons land is gesteld. Volgens de monitor zit het op de hoofdlijnen wel goed, maar één op de negen kinderen leeft in armoede. Ook lukt het maar niet om goed van onderwijs op maat voor kinderen die extra zorg nodig hebben, een vanzelfsprekendheid te maken, aldus Dullaert.

De Kinderrechtenmonitor(.pdf) is in opdracht van de Kinderombudsman opgesteld door de Universiteit van Leiden en het CBS. Uit hun onderzoek blijkt onder meer dat duizenden kinderen niet naar school gaan. Ook zijn er lange wachttijden in de zorg voor kinderen en jongeren en zijn veel kinderen slachtoffer van mishandeling. Ook is de situatie van asielzoekerskinderen niet structureel verbeterd en zwerven jaarlijks zo’n 9000 zwerfjongeren van onder de 23 jaar rond.

Dullaert doet tal van aanbevelingen, waaronder een up-to-date registratiesysteem voor de politie van vermiste kinderen.

Trouw: ‘Steeds meer kinderen leven in armoede’

cc-foto: Homeless Hub

Geef een reactie

Laatste reacties (34)