11

Kinderen klagen Jeugdzorg aan

Kinderen dienen strafklacht in wegens zware geestelijke mishandeling, gijzeling, opzettelijke vrijheidsberoving, belaging, dwang en het belemmeren van vrijheid om te verklaren

Vier kinderen uit een gezin uit de Krimpenerwaard hebben een strafklacht ingediend tegen Bureau Jeugdzorg in Zuid-Holland

De kinderen, inmiddels tussen 17 en 22 jaar, werden in november 2008 met nog drie broertjes en zusjes uit huis geplaatst. Het toenmalige Bureau Jeugdzorg in Zuid-Holland, nu Jeugdbescherming West, deed dat omdat ‘de geloofsbeleving van de ouders een risico was voor de ontwikkeling en belangen van de kinderen’ meldt Trouw maandag. 

Positieve reportages
Ondanks een uitspraak van het gerechtshof in het voordeel van de ouders en verschillende positieve rapportages van onder meer GGZ, werden de kinderen niet teruggeplaatst bij hun ouders. Volgens de kinderen was overheidssubsidie voor Jeugdzorg mogelijk een drijfveer om thuisplaatsing van de kinderen te dwarsbomen. Uit jaarverslagen maken zij op dat een enkele uithuisplaatsing jeugdzorg jaarlijks ongeveer 50.000 euro subsidie zou opleveren.

Zand in de ogen
Advocaat Jan Boone, die namens zijn cliënten de aangifte deed, liet aan Trouw weten:

Jeugdzorg heeft alle instanties zand in de ogen gestrooid met constante valse uitleg en valse toelichting, met het label van betrouwbaarheid. Onvoorstelbaar is dat niemand Jeugdzorg heeft teruggefloten, niet de Raad voor de Kinderbescherming, niet Pleegzorg, niet de rechtbank en niet het Openbaar Ministerie, terwijl zij alle van de zaak wisten. Hoe kan dit?

Na verschillende juridische procedures zijn de kinderen weer thuis maar geven aan dat hun onbezorgde jeugd, door de uithuisplaatsing, verwoest is. Drie van de kinderen deden al in 2012 aangifte van valsheid in geschrifte tegen Bureau Jeugdzorg. De hoofdofficier van justitie seponeerde toen de zaak. Advocaat Boone besloot hierop tot een artikel 12-procedure om alsnog vervolging af te dwingen. 

Trouw.nl: Kinderen klagen Jeugdzorg aan
Foto cc: Papadont

Geef een reactie

Laatste reacties (11)