Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kinderrage dreigt milieunachtmerrie te worden

  •  
05-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
200 keer bekeken
  •  
loom300.jpg
Miljoenen fleurige loomelastiekjes worden weggegooid en vormen een bedreiging voor dieren en waterleven
‘Loomen’, het maken van armbandjes of voorwerpen met fleurige elastiekjes, is een enorme hit onder knutselaars die is overgeslagen naar kinderen. Met een kleine plastic ‘Loom’ – niet toevallig het Engelse woord voor weefgetouw – en een setje elastiekjes is je koter uren zoet. Een genot voor ouders, maar een dreigende ramp voor het milieu.
Loomelastiekjes – die in sets van duizenden tegelijk worden verkocht – zijn veelal van plastic of sillicone en dus niet biologisch afbreekbaar. Afval en milieu-experts vrezen daarom het moment dat de trend eindigt en de elastiekjes massaal in de vuilnisbak zullen belanden. Paul Cox, directeur van het National Marine Aquarium in Plymouth zegt daarover in The Daily Mail :
Loomelastiekjes, zoals ieder plastic voorwerp, zijn in staat om vele jaren in het ecosysteem te blijven bestaan. Er is helaas een overvloed aan bewijs van kleine plastic voorwerpen die worden opgegeten door waterdieren en vogels, met fatale gevolgen.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.