40

Klaas Knot nieuwe voorzitter DNB

[Update] Uiteenlopende reacties ... SP-Kamerlid Irrgang: Knot is de vertegenwoordiger van nieuwe, echt heel andere generatie dan Wellink ... Hoogleraar economie Eijffinger: Hij komt rechtstreeks van het ministerie, hij moet bewijzen dat hij nee kan zeggen tegen de politiek ... Topambtenaar ministerie van Financiën volgt Nout Wellink op. Wellink gaat deze zomer met pensioen

Klaas Knot (44), topambtenaar op het ministerie van Financiën, wordt de nieuwe president van De Nederlandsche Bank. Dat meldt RTL Z. Knot volgt Nout Wellink op, die deze zomer met pensioen gaat. Knot wordt voor zeven jaar benoemd. Hij was voorgedragen door de raad van commissarissen van DNB.

Knot is nu nog plaatsvervangend Thesauriër Generaal en directeur financiële markten op het ministerie van Financiën. Ook is hij hoogleraar Geld en Bankwezen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Knot werkte eerder bij DNB, het IMF, en de Pensioen en Verzekeringskamer, aldus RTL.

De NOS meldt dat Knot de jongste president in de geschiedenis van DNB is. Hij was op het ministerie van Financiën nauw betrokken bij de plannen om de bedrijfscultuur bij DNB te verbeteren.

Update 13.45 

Op de benoeming van Knot zijn uiteenlopende reacties gekomen, zo meldt de Volkskrant. SP-Tweede Kamerlid Ewoud Irrgang zei in het Radio 1 Journaal:

De keuze voor Klaas Knot is een goede. Hij heeft monetaire ervaring, werkt nu al enige tijd bij Financiën en heeft bij DNB gewerkt, wat tegelijk een risico is. Na Icesave, DSB en ABN AMRO moet er wel wat veranderen in het toezicht van DNB. Ik ken hem vooral uit politiek Den Haag waar hij op de achtergrond een belangrijke rol speelde. Hij is de vertegenwoordiger van een nieuwe, echt heel andere generatie dan Wellink.

Hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger van de Universiteit van Tilburg is minder positief.

Deze benoeming is niet fraai. De belangrijkste kwaliteit van een centralebankpresident is zijn politieke onafhankelijkheid. Dat staat vastgelegd in de bankwet. Klaas Knot komt rechtstreeks van het ministerie van Financiën. Voorgangers hadden altijd een tussenperiode waarin ze afstand konden nemen van de politiek. Ik zeg niet dat dat niet kan, maar Knot zal moeten bewijzen dat hij nee kan zeggen tegen de politiek.

De Pers schrijft in een wat uitgebreider artikel over de carrière van Knot dat deze grote onbekende een insider bij de DNB is. Hij vervulde er vanaf 1995 verschillende functies en ziet zijn voorganger Nout Wellink als zijn leermeester.

Knot moet nu leiding gaan geven aan de cultuuromslag bij de DNB. Na het faillissement van de DSB bank en het debacle rond de IJslandse spaarbank Icesave vond de politiek dat de centrale bank doortastender en assertiever te werk moet gaan. Topfunctionarissen van binnen de DNB werden daar blijkbaar niet toe in staat geacht, aldus De Pers. Zo werd Knot verkozen boven onder andere DNB-directeur Lex Hoogduin.

RTL: Knot (44) nieuwe president DNB

NOS: Klaas Knot nieuwe president DNB

Volkskrant: ‘Benoeming Knot niet fraai’

De Pers: Jonge Knot is insider bij DNB

Geef een reactie

Laatste reacties (40)