Laatste update 20:28
23

Klein herseninfarct voor oud-VVD-leider Hans Wiegel

Oud-VVD-leider Hans Wiegel (78) is donderdagavond getroffen door een klein herseninfarct. De NOS schrijft:

Hij ligt nog in het ziekenhuis en zal de komende tijd intensief moeten revalideren. Wiegel kan niet zeggen wanneer hij weer in het openbaar zal optreden. “Dat moet ik van geval tot geval beoordelen”, zegt hij. “Het is nog niet te voorspellen hoe dit zich ontwikkelt.”

In 1967 werd Wiegel lid van de Tweede Kamerlid. Hij was met zijn 25 jaar het jongste kamerlid tot dan toe. Volkskrant-cartoonist Opland beeldde Wiegel daarom steevast met een snottebel onder zijn neus af. In de jaren zeventig was hij leider van de VVD. Wiegel had het geregeld aan de stok met PvdA-leider Joop den Uyl, die hij tijdens de verkiezingscampagne van 1972 vergeleek met Sinterklaas. Na de verkiezingen van 1977 formeerde hij met Dries van Agt het kabinet-Den Agt. In dat kabinet was Wiegel de vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken.

In 1982 droeg Wiegel het partijleiderschap van de VVD over aan Ed Nijpels. ‘Erelid’ Wiegel, die altijd razend populair bleef bij De Telegraaf, liep zijn opvolgers regelmatig voor de voeten. In 1999 zorgde hij voor een kabinetscrisis. Tijdens de Nacht van Wiegel stemde de VVD-prominent, die op dat moment senator was, tegen de invoering van het correctief referendum. Premier Wim Kok bood daarop het ontslag van Paars-II aan. Korte tijd later besloten PvdA, D66 en VVD toch door te gaan.

Foto: Nationaal Archief

Geef een reactie

Laatste reacties (23)