9

Kleine lieve monsters

Thomas Shanan fotografeert spinnen zoals je ze nooit zag

Springspinnen zijn heel kleine, vriendelijke dieren waar maar weinig oog voor is. Terwijl ze gewoon bij je in de vensterbank wonen, of in de tuin. Fotograaf Thomas Shanan legt de dieren, die soms maar een paar millimeter groot zijn, in al hun kleurrijke schoonheid vast.

Veel mensen denken dat Shanan de dieren in een studio zet, of zelfs dood fotografeert, maar dat is niet waar. Hij komt ze tegen tijdens zijn wandelingen, meestal in de Amerikaanse staat Oklahoma waar hij woont. In deze video is te zien hoe hij de foto’s maakt.

Springspinnen hebben acht ogen, waarmee ze 360 graden om zich heen kunnen kijken, en zijn uitermate nieuwsgierig. Ze springen gemakkelijk in je hand. Hun zicht is enorm goed. Van een afstand van een centimeter of veertig zijn ze al in staat een soortgenoot te herkennen. Een prooi, die best groter kan zijn dan zijzelf, bespringen ze vanaf een centimeter of twintig. In de hele wereld zijn zo’n 4000 soorten springspinnen bekend, in Nederland leven er 75 verschillende soorten.

Foto’s gemaakt door Thomas Shahan, met toestemming overgenomen.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)