Laatste update 11:08
5.589
178

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Een klimaat voor een aanslag scheppen en het debat vergiftigen

Ondertussen vraagt niemand zich af of niet juist het continu leggen van onbewezen verbanden iemand met een redderscomplex op ideeën brengt

Door menig rechtse blogger, reaguurder en twitteraar is Thierry Baudet dood verklaard. Nu tegenstanders zijn deur beklad hebben, kan een aanslag niet uitblijven. Daarbij horen verwijzingen naar Pim Fortuyn, die een aantal weken voor de moordaanslag een taart vol kots en stront naar zijn hoofd gesmeten kreeg. “Nul zetels”, riepen de daders erbij.

Debat
cc-foto: Roel Wijnants

Bijna sinds de fatale zesde mei van het jaar 2002 wordt er een rechtstreeks verband gelegd tussen de taartengooiers en Volkert van der Graaf. Dat verband wordt desgewenst uitgebreid naar iedereen die ooit kritiek oefende op het modderig denken van Pim Fortuyn. Dat komt mede omdat deze martelaar elke tegenspraak onmiddellijk pareerde met “U demoniseert mij”, terwijl hij zelf niet aarzelde om  minister Els Borst te vergelijken met Osama bin Laden omdat zij vanwege de wachtlijsten in de zorg net zo veel slachtoffers maakte als de leider van Al Qaida. Over godwinnen gesproken!

Uiteraard gaan de herinneringen dan meteen terug naar Marcel van Dam, die Pim Fortuyn tijdens een uitzending van Lagerhuis “Een buitengewoon minderwaardig mens” noemde. Dat heeft hem bij rechts de reputatie van eeuwige medeplichtige opgeleverd. Van Dam werd  tijdens het debat steeds kwader en ongeveer halverwege de uitzending nam de woede het over van de rede. Zo kwam de gevreesde debater tot de faux pas, die hem de afgelopen twintig jaar bijna dagelijks wordt nagedragen. Er zijn in Nederland vermoedelijk weinig mensen die zoveel spijt hebben van vier in het publiek uitgesproken woorden. Het had Van Dam gesierd als hij deze woorden meteen en ruiterlijk had teruggenomen in plaats van dat hij in latere interviews min of meer voorzichtig terugkrabbelde. Dit  onder handhaving van zijn kritiek op wat Fortuyn de Nederlandse moslims meende te moeten aanwrijven. Hij deed dat niet en daarom geldt hij onder rechtse volksmenners tot de verantwoordelijken voor de moord op Fortuyn. Als hij wel door het stof gegaan was waarschijnlijk ook want vergeving bestaat niet in die kring. Integendeel. Wie kwaad spreekt over de heiland, heeft bloed aan zijn handen. En dat laat zich net als bij Pilatus niet wegwassen.

Ondertussen vraagt niemand zich af of niet juist het continu leggen van onbewezen verbanden tussen critici en demonstranten en politieke moordenaars het klimaat schept dat iemand met een redderscomplex op het idee brengt om naar mes of pistool te grijpen. Redderscomplex? Volkert van der Graaf hoort thuis in het rijtje eenlingen dat meende door het stellen van een bloedige daad het land te kunnen redden en de geschiedenis in het juiste spoor te brengen: de moordenaars van Lincoln, McKonley, tsaar Alexander II, koning Umberto van Italië, keizerin Sissy, Frans Ferdinand, Kennedy. Wanneer je steeds leest dat de volgende stap zal zijn een moordaanslag, zou je tot de gedachte kunnen komen om zelf op het hoofdpodium van de geschiedenis te treden door die aanslag daadwerkelijk uit te voeren. Als je de bijbehorende persoonlijkheidsstructuur hebt natuurlijk: als je narcistisch bent ingesteld, als je precies weet wie het kwaad in de wereld vertegenwoordigt, als je geneigd bent je te verliezen in obsessies als je zelfoverschatting zo mateloos is dat je denkt het leven van een ander en het lot van de maatschappij in eigen hand te moeten nemen. Daar ligt De Telegraaf. Daar staat het voor de zoveelste keer. Baudets deur is beklad. Hij moet beveiliging krijgen. Anders wacht hem het lot van Pim Fortuyn.

Zou het zo met Volkert van de Graaf ook gegaan zijn? Het kan wezen. Het kan net zo goed anders liggen. Hij heeft nooit gezegd waardoor hij  buiten zijn eigen verwrongen denkpatronen om ook geïnspireerd was. Als hij nou net als Breivik, die in geschrifte van zijn waardering voor Geert Wilders geen geheim maakte, uitgebreide teksten op het internet had geplaatst, dan was het anders geweest. Maar dat deed Volkert van der Graaf niet.

Het is allemaal onbewijsbaar. En het is net zoveel waard als de bewering dat taartengooien of het bekladden van deuren de voorbodes zijn van een moordaanslag. Misschien moeten we eens ophouden het debat te vergiftigen met zulke speculaties, die uiteindelijk alleen bedoeld zijn om tegenstanders het zwijgen op te leggen..


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (178)