Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Klimaat heeft steroïden gekregen'

  •  
05-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BeachAustralia300.jpg
Australië beleeft heetste zomer ooit … Noordelijke IJszee straks om het jaar begaanbaar voor containerschepen
De opwarming van de aarde is geen zwaard van Damocles die boven ons hoofd hangt. Het klimaat is al veranderd en ‘heeft steroïden gekregen’, menen vooraanstaande Australische klimaatwetenschappers. In hun rapport ‘Boze Zomer’ schrijven ze dat deze zomer in Australië 123 hitterecords zijn verbroken. Onderzoekers van de Universiteit van Californië maakten onlangs bekend dat de Noordelijke IJszee door het smeltende ijs straks om het jaar begaanbaar is voor containerschepen. Nu is dat nog maar eens in de zeven jaar.
De auteur van het Australische rapport Will Steffen waarschuwt voor ‘beangstigende’ temperaturen in de komende twee decennia. In januari werden in Australië hittegolven gemeten van lange duur en enorme intensiteit. Daardoor ontstonden in elke staat bosbranden.
Op 7 januari werd de heetste dag ooit gemeten met een gemiddelde temperatuur van 40,3 graden Celsius. Op sommige plekken werd het zelfs 49 graden. Ook was het zeven dagen op één rij boven de 39 graden Celsius, zulke hittegolven werden nog nooit eerder gemeten. Steffen zegt in The Independent:
Wat dit ons vertelt is dat klimaatverandering geen zogenaamde hypothese is die zich in de toekomst aan ons presenteert. Het klimaat is al veranderd. We hebben een klimaat op steroïden.
Onderzoekers van de Universiteit van Californië (UCLA) rekenden eerder deze maand al uit dat halverwege deze eeuw ijsvrije routes in het noordpoolgebied ontstaan. Onversterkte containerschepen zouden daardoor van Europa de doorsteek kunnen maken langs de Noorpool. De brandstofkosten zullen daardoor met zo’n 40 procent dalen. Daar komt nog eens 20 procent bij als direct over de Noorpool gevaren kan worden.
RTEmagicC_Ice_300.jpg
cc-foto: Vidar2010
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.