18

Klimaatafspraken gaan amper iets uithalen

Internationaal Energie Agentschap waarschuwt: 'Zo stellen we de opwarming met twee graden maar acht maanden uit.'

De afspraken die vorige week op de klimaatconferentie in Bonn zijn gemaakt, gaan ons in de toekomst niet voldoende opleveren.

Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap. Het IEA liet weten, na het afsluiten van de tussentijdse conferentie in aanloop naar de klimaattop in Parijs:

Zo stellen we de opwarming met twee graden slechts acht maanden uit.

De klimaattop in Parijs wordt cruciaal voor de opwarming van de aarde. Er moeten dan nieuwe afspraken worden gemaakt om de opwarming van de aarde en alle consequenties daarvan, tegen te gaan. In aanloop naar die top was vorige week de conferentie in Bonn. Daar legden de landen hun klimaatplannen voor aan de VN. Maar de resultaten waren teleurstellend, de ingediende voorstellen zijn niet voldoende om de temperatuurstijging beneden de twee graden te houden. Volgens het IEA zal de stijging eerder rond 2,6 graden liggen, wat voor de wereld dramatische consequenties heeft in de vorm van ernstiger droogte, overstromingen, hevige stormen en een nog sterker stijgende zeespiegel.

Het nieuwe internationale klimaatverdrag dat in december in Parijs moet worden gesloten, moet in 2020 ingaan. Het IEA wil liever niet zo lang wachten met doorvoeren van maatregelen omdat dat zonde van de tijd is.

Lees ook: ‘We moeten een beetje tijd rekken’

CC foto: Matt Brown

Geef een reactie

Laatste reacties (18)