Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatakkoord op losse schroeven, kabinet ligt dwars

  •  
12-12-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Rutte op werkbezoek bij Clean2Antarctica

© 2018-11-14 09:57:20 ZAANSTAD - Premier Mark Rutte tijdens een bezoek aan de organisatie Clean2Antarctica in Zaandstad. Initiatiefnemers Edwin en Liesbeth ter Velde gaan een reis maken over An

Terwijl premier Rutte internationaal goede sier maakt met zijn pleidooi voor een ambitieus klimaatbeleid, zien onderhandelaars in Nederland de droom van een effectief Klimaatakkoord geblokkeerd door het kabinet onder leiding van diezelfde Rutte. Volgens Trouw klagen zowel milieuclubs als industriële partijen dat het kabinet de toch al ingewikkelde onderhandelingen extra frustreert door onmogelijke eisen te stellen aan potentiële oplossingen.
De CO2-uitstoot in Nederland moet in 2030 zo goed als gehalveerd worden, maar het kabinet eist dat alle maatregelen die dat mogelijk moeten maken worden betaald uit de bestaande begroting. Het kabinet wil verder geen extra taken – zoals toezicht of inspecties – op zich nemen en heeft bepaalde oplossingen taboe verklaard in het regeerakkoord. Een woordvoerder van Natuur en Milieu die namens vier onderhandelende natuur- en milieuorganisaties spreekt zegt in Trouw:
"Rekeningrijden is een goed voorbeeld van zo’n taboe, maar we zien ook elders blokkades, zoals bij de verduurzaming van de landbouw of het openbreken van het infrastructuurfonds om meer geld richting openbaar vervoer of fiets te duwen."
De nieuwe D66-fractievoorzitter Rob Jetten, wiens partij met de VVD regeert, verbaast zich eveneens in Trouw over het verschil in houding van het kabinet tussen binnen- en buitenlands beleid:
"Heb je Rutte gehoord op CNN over de top? Wat een enthousiast verhaal had hij, over het grote gevoel van urgentie. Ook sprak hij zich weer uit voor een extra ambitie van 55 procent CO2-reductie, waarvoor hij een Europese kopgroep wil vormen. Ik ga ervan uit dat Rutte hier thuis in Den Haag straks de Kamerdebatten net zo enthousiast doet."
Jetten spreekt zich in Trouw ook uit over de gele hesjes, waarvan we er volgens de premier in zekere zin allemaal wel een zouden dragen. Volgens de D66-leider waren brandstofaccijnzen in Frankrijk misschien de vonk, maar zit de echte onvrede veel dieper. Hij laakt het frame waarin economische zorgen van burgers tegenover de noodzaak van klimaatbeleid worden geplaatst (zoals bijvoorbeeld CDA-leider Sybrand Buma poogt te doen , red.). Jetten:
"Ook in Nederland is dat iets om bezorgd over te zijn. Mensen vragen zich af hoe hun toekomst eruitziet, of hun kinderen nog een huis kunnen kopen, of hun pensioen wel zeker is. Dat zijn terechte zorgen. En dan komt de onzekerheid over het klimaatbeleid er nog bij. Daarom is het belangrijk dat klimaatbeleid niet nog een extra tweedeling brengt. Veel mensen zullen tegen de klimaatplannen aanhikken als zijzelf van alles moeten betalen en bedrijven niet. Dat hoor ik veel in gesprekken: het kan niet zo zijn dat gewone mensen bij moeten dragen, maar Shell als grote vervuiler niet. Nou, dat ben ik helemaal met ze eens. Klimaatbeleid moet sociaal zijn… Juist het klimaatakkoord, waar nu zo druk over wordt onderhandeld, biedt een enorme kans om meteen de tweedeling aan te pakken. Bijvoorbeeld door sociale huurwoningen als eerste duurzaam te maken, met een lagere energierekening voor de bewoners. En door een tweedehands elektrische auto ook betaalbaar te maken. Ik wil het klimaat helpen en de sociale verschillen verkleinen. Dat gaat juist heel goed samen."
Afbeelding: ANP, premier Rutte krijgt van twee milieu-activisten uitleg over hun project in Antarctica, een continent wat door klimaatopwarming deels in zee dreigt te verdwijnen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.