Laatste update 18:59
7

Klimaatheld Nasheed verdrijft corrupt regime Malediven met enorme stembuszege

Mohamed Nasheed, de 51-jarige heldhaftige politicus die strijdt tegen klimaatverandering en wereldberoemd werd dankzij de documentaire The Island President (2011), heeft bij verkiezingen tweederde van de zetels in het parlement van de Malediven veroverd. De eilandstaat in de Indische Oceaan, die vooral bekend is als luxe vakantiebestemming, was de afgelopen jaren in handen gevallen van corrupte conservatieve politici die ook nog eens dweepten met het islamisme.

Nasheed verklaarde dat de dagen van Rolex-horloges voorbij zijn, verwijzend naar de vele omkoopschandalen van politici. “Het parlement dat jullie vandaag gekozen hebben bezit integriteit.” Hij beloofde de parlementaire democratie door te voeren in het land dat sinds 2008 een presidentiële democratie kent nadat er een einde kwam aan 30 jaar dictatuur. Hij wil ook een einde maken aan de enorme invloed van China dat veel geld stak in het corrupte bewind.

In september won een partijgenoot van Nasheed als de presidentsverkiezingen. Nasheed, die van 2008 tot 2012 president was maar via een staatsgreep werd afgezet, mocht daar niet aan deelnemen. Hij verbleef tot november als politiek vluchteling in het buitenland nadat hij in 2015 tot 13 jaar cel was veroordeeld door de machthebbers. De nieuw te vormen regering wil ook de rechtspraak depolitiseren.

Daarnaast strijdt Nasheed internationaal voor maatregelen tegen klimaatverandering. Zijn land dreigt letterlijk verzwolgen te worden door de zeespiegelstijging.

cc-foto: Dying Regime

Geef een reactie

Laatste reacties (7)