54

Klimaatrebellen pakken H&M aan wegens greenwashing

Klimaatrebellen van Extinction Rebellion hebben zondag actiegevoerd bij de vestiging van kledinggigant H&M op het Rokin in Amsterdam. Het pand werd beklad met groene verf en binnen lijmden uitgeklede activisten zich vast aan de etalageruiten. Het protest was gericht tegen greenwashing, de imagocampagnes die grote bedrijven voeren om te doen alsof ze zich inzetten om de kllimaatramp te bestrijden.

In een verklaring stelt de klimaatactiegroep:

H&M beweert zich in te zetten voor duurzame Fashion met de Conscious Collection. Conscious producten zijn echter maar een heel klein deel van H&M’s aanbod en de duurzaamheid ervan staat ter discussie. (…) Terwijl H&M zich profileert als duurzaam merk met de Conscious Collection, produceert het bedrijf tegelijkertijd elke 24 uur meer ‘fast fashion’ dan het in twaalf jaar zou kunnen recyclen. De Conscious Collection is een druppel op een gloeiende plaat. De duurzaamheid van de producten is twijfelachtig, er wordt bijvoorbeeld maximaal 20% duurzame katoen gebruikt, en de informatievoorziening erover ruim onvoldoende. De collectie bestaat om H&M’s imago te greenwashen. Het doet niets om de klimaatimpact van H&M te minimaliseren, het maximaliseert het groene imago.

“Een broek en een T-shirt samen kosten zo’n 20.000 liter water om te produceren, met kleurstoffen en andere chemicaliën worden waterbronnen vervuild en de weggeworpen kledingstukken belanden op een afvalberg in Afrika, die onze troep mogen opruimen”, zegt activist Robin Habbé. De politie maakte een einde actie door cola over de vastgekleefde handen te gieten en die zo los te weken. Enkele activisten werden gearresteerd.

Geen video? Klik hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (54)