42

Klimaatscepticus draait bij

Deense Bjørn Lomborg wil nu juist meer geld om opwarming van de aarde tegen te gaan

’s Werelds bekendste klimaatverandering-scepticus is van mening veranderd. In zijn tweede boek, dat in september verschijnt, verklaart de Deense Bjørn Lomborg dat de opwarming van de aarde “zonder enige twijfel één van de meest zorgwekkende dingen is waar de wereld vandaag mee kampt”.

Bjørn Lomborg, politicoloog en directeur van het Copenhagen Concensus Center, staat bekend vanwege zijn aanvallen op klimaatwetenschappers, activisten en media voor het overdrijven van de snelheid waarmee de aarde opwarmt. In zijn nieuwe boek roept Lomborg nu echter op tot het investeren van miljarden dollars ten behoeve van het oplossen van het klimaatprobleem. Hij concludeert in zijn boek dat als er 100 miljard dollar per jaar zou worden geïnvesteerd, de klimaatverandering aan het eind van deze eeuw opgelost kan zijn.

Overheden moeten de uitstoot van koolstof belasten, wat volgens Lomborg 50 miljard dollar kan opleveren. Het geld dient gebruikt te worden om onderzoek naar natuurlijke bronnen als wind-, golf- en zonne-energie te doen. Eerder zei Lomborg dat we “met de hysterische behoefte om CO2 te besparen niks bereiken”.

VN-klimaatpanel voorzitter Rajendra Pachauri vergeleek Lomborg in het verleden met Hitler. Nu is hij wel te spreken over de Deen en zijn boek: “Dit boek biedt niet alleen een reservoir van informatie over de realiteit van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering, maar roept ook belangrijke vragen op en onderzoekt de aanpak mogelijkheden.”

The Guardian: Bjørn Lomborg: $100bn a year needed to fight climate change

Geef een reactie

Laatste reacties (42)