12

Klimaattop zoekt heil bij bedrijven

Van nationale overheden wordt niet veel meer verwacht op de 18de klimaattop in Doha, Qatar

Van nationale overheden moet het klimaat het niet hebben. De deelnemers aan de klimaattop in Doha, hoofdstad van oliestaat Qatar, lijken zich daarbij te hebben neergelegd en wenden zich nu hoopvol tot particuliere bedrijven. Dat schrijft Trouw maandag.

Wetenschappers, beleidsambtenaren, politici en belangengroepen zijn in Doha bijeen voor alweer de achttiende klimaattop onder de VN-vlag.

Er gaan steeds meer stemmen op om te proberen de opwarming van de aarde te vertragen door vanuit de samenleving grootschalige initiatieven op te zetten, zo meldt Trouw. Van de individuele staten zal het niet komen, althans niet op tijd, zeggen sombere klimaatexperts.

De mogelijkheden zijn er, zegt Sible Schöne, directeur van de Hier Klimaatcampagne in Nederland:

Grote bedrijven kunnen nog flink besparen, zuinige auto’s kunnen sneller worden geïntroduceerd, er kan veel meer energie uit wind worden gewonnen, er kan meer bos worden geplant. Ook een grootschalige introductie van zuinige kooktoestellen in ontwikkelingslanden – bijna drie miljard mensen koken daar nog op hout – kan de uitstoot van broeikasgas CO2 verminderen.

Grote ondernemingen moeten overheden stimuleren tot krachtige maatregelen, vinden ook de twee Nederlandse jongerenvertegenwoordigers voor Duurzame ontwikkelingen. Andersom lukte blijkbaar niet.

Een belangrijke vraag zal zijn hoe de VS zich opstellen. Obama is net begonnen aan zijn tweede termijn en hij heeft kort na zijn herverkiezing laten doorschemeren dat hij de internationale strijd tegen klimaatverandering ziet als een persoonlijke missie voor de komende jaren, aldus Trouw. 

Ook vanuit Europa wordt met spanning afgewacht wat de Amerikanen gaan doen. “Doha wordt een testcase voor de VS”, zegt Europarlementarier Bas Eickhout (GroenLinks).

Bas Eickhout reist volgende week af naar Doha. Hij zal hier op Joop verslag doen.

Trouw: Klimaattop hoopt op bedrijfsleven

Geef een reactie

Laatste reacties (12)