45

Klimaatverandering: hoe langer gewacht, hoe hoger de kosten

Aarzelende politici zadelen komende generaties op met gigantische problemen ... Snelle, drastische, reductie kan nog veel ellende voorkomen

Klimaatverandering heeft ernstige, wijdverspreide en onomkeerbare gevolgen voor de Aarde en zijn bewoners, stelt het IPCC, het klimaatonderzoekspanel van de Verenigde Naties in een nieuw rapport. Maar de ergste gevolgen kunnen nog voorkomen worden als snel tot drastische reductie van de co2 uitstoot wordt overgegaan. Anders lopen de kosten om de mens te beschermen tegen de gevolgen gigantisch op.

Het rapport is tot stand gekomen met medewerking van duizenden wetenschappers over de hele wereld en laat geen misverstand bestaan over de problemen. Extreme veranderingen in het weer, waaronder periode met langdurige droogtes, vormen een bedreiging voor het welzijn van de aardbewoners. De problemen die dreigen te ontstaan zullen tot meer gewapende conflicten leiden. 

Oxfam hungry for climate action at Durban Climate ConferenceDe eerste gevolgen van klimaatverandering zijn al merkbaar maar de grootste veranderingen kunnen nog voorkomen worden, zegt IPCC-voorzitter Rajendra Pachauri. “We hebben de middelen om klimaatverandering te beperken. Er zijn veel oplossingen en die staan verdere economische ontwikkeling niet in de weg. Het enige wat we nodig hebben is de wil te veranderen.” Regeringsleiders van over de hele wereld hebben nog een jaar de tijd om tot wereldwijde afspraken te komen.

Het rapport dat zondag in Kopenhagen werd gepubliceerd maakt duidelijk dat de co2-uitstoot nu hoger is dan ooit tevoren, voornamelijk door de verbranding van olie, steenkool en gas. De minst kostbare manier om klimaatverandering tegen te gaan is ervoor te zorgen dat in 2020 een piek wordt bereikt met de uitstoot van co2 en het daarna alleen nog afneemt en uiteindelijk tot nul gereduceerd wordt. Daarvoor is onder meer de grootschalige inzet van alternatieve energiebronnen vereist.

Het doorvoeren van die maatregelen hoeft, in tegenstelling tot wat tegenstanders vrezen, de economische groei niet te belemmeren. De verandering van de energiehuishouding zal er bovendien toe leiden dat mensen langer leven omdat ze niet meer blootgesteld worden aan giftige vervuiling.

Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) liet via Twitter weten direct vragen te zullen stellen aan Wilma Mansveld, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Van Tongeren is zeer bezorgd over de inzet van Nederland om klimaatverandering tegen te gaan. “Keer op keer stelt Nederland zijn klimaatambities naar beneden bij. Ook de uitvoering van het al magere energieakkoord dreigt te stokken. Dit onderzoek laat onomstotelijk zien dat meer nodig is om klimaatverandering tegen te gaan,” aldus Van Tongeren.

Persbericht IPCC: Climate change threatens irreversible and dangerous impacts, but options exist to limit its effects

cc-foto: Oxfam

Geef een reactie

Laatste reacties (45)