37

Klimaatverandering veroorzaakt rampen VS

Gevolgen opwarming van de aarde nu al merkbaar, zeggen wetenschappers

De golf aan natuurrampen in de VS is het gevolg van de opwarming van de aarde. Dat staat voor het eerst keihard in een Amerikaans onderzoeksrapport. De gevolgen van de opwarming van de aarde zullen zich niet pas morgen of overmorgen voordoen. Ze zijn vandaag al voelbaar, zeggen de wetenschappers die aan het onderzoek, in opdracht van de Amerikaanse overheid, meewerkten. Dat schrijft de Volkskrant.


Droge gebieden droger worden, zomers heter, hittegolven gewoner, bosbranden groter en natte gebieden natter, stelt het rapport. Door de uitstoot van broeikasgassen als kooldioxide en methaan stijgt de temperatuur, veranderen de klimaatsystemen en neemt de kans op extreem weer toe, schrijft de Volkskrant (betaalde toegang).

Het is de derde National Climate Assessment sinds het Congres in 1990 opdracht gaf om periodiek een evaluatie te maken van het klimaat. De wetenschappers benadrukken dat de politiek zich niet met hun onderzoek heeft bemoeid. President Obama zal het rapport naar alle verwachting wel gebruiken om steun voor zijn klimaatplan te krijgen. In het congres stuit dat plan op weerstand van klimaatontkennende Republikeinen. Ook een deel van de Amerikaans bevolking is nog niet overtuigd van de invloed van menselijk handelen op het klimaat. In acht televisie-interviews met weermannen en -vrouwen probeerde president Barack Obama gisteren de Amerikanen te overtuigen van de noodzaak iets tegen de opwarming van de aarde te doen.

We willen het publiek duidelijk maken dat dit geen ver probleem van de toekomst is. Dit is een probleem dat Amerikanen nu al aangaan. Of het nu gaat om overstromingen, gevoeligheid voor droogte, heftigere bosbranden – al deze dingen hebben op dit moment gevolgen voor Amerikanen.

 Foto-cc: Kakela

Geef een reactie

Laatste reacties (37)