59

Klink: CDA geeft alles weg aan Wilders

Oud-minister over zijn partij: CDA dreigt volstrekt ongeloofwaardig te worden

Het CDA dreigt zich, omwille van het gedoogakkoord met Geert Wilders, ‘‘volstrekt ongeloofwaardig’ te maken. Dat zegt oud-minister Ab Klink deze week in een interview met Vrij Nederland over zijn partij.

Klink in Vrij Nederland:

“Om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen, zul je iets moeten doen aan de pensioengerechtigde leeftijd, het ontslagrecht, de WW. Toen ik nog aan de onderhandelingen (kabinetsformatie, red.) meedeed, zei ik binnenskamers: als die hervormingen niet doorgaan, geven we de hele agenda op die het CDA de afgelopen tien jaar heeft ontwikkeld. Ik hield het niet voor mogelijk, maar toen ik eruit was gestapt is inderdaad gezegd: om Geert Wilders ter wille te zijn, komen we niet aan het ontslagrecht en de WW. Doordat het in het gedoogakkoord staat, kunnen VVD en CDA daar nu ook niet meer voor pleiten. We hebben drie jaar geruzied met de PvdA over de versoepeling van het ontslagrecht en dat punt nu gewoon aan Wilders weggegeven.”

Klink vindt verder dat het CDA de afgelopen jaren het debat over de multiculturele samenleving niet goed heeft gevoerd. “De ambitie om echt te onderzoeken hoe we ons tot de islam verhouden, was afwezig. Het leefde niet. De drive ontbrak.”
Klink: ‘Mij is het altijd gegaan om inburgering, het wegwerken van taalachterstand, het op gang brengen van een discussie over hoe de islam zich verhoudt tot de rechtsstaat. Maar wel vanuit het idee: we zijn in de toekomst op elkaar aangewezen. Geert Wilders wil het tegenovergestelde, hij wil van de islam af, hij wil Nederland de-islamiseren. Dat is zo onbetamelijk dat het zelfs nooit in mijn hoofd is opgekomen.’

Lees meer bij VN: Ab Klink: ‘CDA dreigt volstrekt ongeloofwaardig te worden’

Geef een reactie

Laatste reacties (59)