Laatste update 21:40
34

Klokkenluider Defensie onthult amateuristische wantoestanden

Een klokkenluider is in een interview met onderzoeksjournalistiek platform Follow The Money (FTM) uitgebreid uit de school geklapt over misstanden bij Defensie. Zo werden volgens Klokkenluider K. bij zijn missies in Jemen en Kabul onder andere beveiligers van de koning, premier en ministers op pad gestuurd met defecte wapens, en werden militairen door dronken ambassadeurs gebruikt als loopjongen.

Volgens FTM toont het verhaal van de klokkenluider aan er een cultuur heerst bij Defensie waarbij regels en protocollen ter bescherming van medewerkers keer op keer niet serieus worden genomen. Dit betekent volgens FTM dan ook dat de dood van de twee soldaten in Mali en een ongeval bij een schietbaan in Ossendrecht niet af mogen worden gedaan als incidenten.

Zo vertelt K. over de dienstwapens die hij in Jemen moest gebruiken om de Nederlandse ambassade te beschermen:

Gekocht op de zwarte markt door mijn voorganger — met Russische munitie. Allerlei munitie door elkaar, lichtspoor- en gewone munitie. Het waren namaakversies van bekende merken, geen echte. Aangezien ik teamleider zou worden, vroeg ik aan mijn leidinggevende of we deze wapens niet moesten testen; dat leek mij wel zo handig. Het is zelfs een noodzakelijkheid. Maar dat mocht niet: er was geen schietbaan, het kon niet gefaciliteerd worden. Oftewel: “dat doen we niet”.

Ook de medische zorg en evacuatieplannen waren totaal niet op orde. Toen de ambassade onder vuur kwam te liggen zat hij zonder back-up drie dagen vast in de kelder met alle beveiligers, ambassadepersoneel en geïmproviseerde medische zorg op een biljarttafel: ‘we leken wel een stel padvinders.’ Toen hij bij zijn tweede missie teamleider was, besloot hij wél de wapens te testen. Wat bleek?

Mijn collega deed een eerste schot in het gras en we hoorden een droge klik. Ik dacht eerst dat hij een grapje maakte, maar hij trok wit weg. De slagpin van het wapen was stuk. Ook een ander pistool bleek kapot — ook de slagpin. Dit was dus het wapen van de bodyguard van de ambassadeur geweest. Wij werden allebei echt boos: van de commandant ter plaatse mocht er niet getest worden, niet getraind, toegang tot medische voorzieningen was niet geregeld — er was sinds de vorige keer helemaal niets veranderd.

Nadat K thuiskomt van zijn tweede trip naar Jemen schrijft hij een brandbrief aan de commandant samen met een collega en ook andere collega’s bij de marechaussee klagen bij hun teamleiders. Er werd alleen helemaal niets mee gedaan:

Het gaat hier om de veiligheid van het beveiligingspersoneel, maar ook om die van het te beveiligen personeel. Ik bedoel: de koning gaat met ons mee, premier Rutte, ministers, fractievoorzitters — die gingen mee met de klerezooi die we hadden.

Toen hij daarna naar Afghanistan gestuurd werd, werd de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) volgens K. door de aanwezige diplomaten gebruikt als chauffeur dienst voor stomdronken diplomaten, die met gepantserde voertuigen op pad werd gestuurd om drank te halen. Ook de BSB zelf over de grens te gaan: ‘Er werd gedronken, terwijl er met doorgeladen wapens werd gelopen’.

Volgens K. Hadden de ambassadeurs onvoldoende respect voor de veiligheidsrisico’s van de situatie in Afghanistan en wordt er van de beveiliging gebruik gemaakt voor niet-functionele uitjes zoals bowling, kleedjes kopen in de stad, en een barbecue. Nadat de stad op lockdown  was vanwege twintig Amerikanen die de dag ervoor nog op waren geblazen met 250 kilo explosieven, dwingt de plaatsvervangend ambassadeur hen om hem te chauffeuren naar een potje squash.

Na een aantal uitzendingen begint er een patroon te ontstaan waarbij K. Iedere keer in de rapporten en evaluaties aangeeft wat er allemaal niet goed is gegaan. Na een laatste tour in Bagdad wordt hij bij zijn luitenant en kapitein uitgenodigd op gesprek, maar tot zijn stomme verbazing ging het niet over de gebrekkige veiligheidssituaties, maar over zíjn functioneren.

K. heeft aangifte gedaan tegen zijn commandant van de Marechaussee en de (voormalige) commandant van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). Hij doet aangifte tegen hem voor het het indienen van een valse aangifte, smaad, smaadschrift en/of laster tegen de klokkenluider, om zodoende interne maatregelen tegen hem te kunnen motiveren. FTM zal in een tweede deel de reacties van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Defensie in staat stellen om te reageren.

Follow The Money: ‘We moesten mee om kleedjes te kopen’

cc-foto: Defensie

Geef een reactie

Laatste reacties (34)