Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klokkenluider Duits bankschandaal bevrijd uit inrichting

  •  
06-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
moll_300.jpg
Man die door eigen echtgenote gepleegde miljoenenfraude aan het licht bracht werd gek verklaard en 7 jaar opgesloten in een psychiatrische inrichting
Een Beiers gerechtshof heeft dinsdagmiddag de onmiddellijke vrijlating bevolen van Gustl Mollath, een 56-jarige man die een groot bankschandaal openbaarde waar zijn echtgenote bij betrokken was. In plaats van dat het schandaal werd onderzocht werd hij na lastercampagne van zijn vrouw paranoïde verklaard.
Mollath werd gedwongen opgenomen nadat de rechter eerder zijn onthullingen over witswaspraktijken en belastingontduiking bij een bankinstelling in München naar de prullenbak verwees. Opmerkelijk was dat Mollath de fraude achterhaalde omdat zijn eigen vrouw er bij betrokken was. Zijn vrouw klaagde hem vervolgens in 2006 aan wegens mishandeling. Ook werd hij ervan beschuldigd de autobanden lek gestoken te hebben van haar collega’s. Een psychiatrisch rapport concludeerde daarop dat de klokkenluider paranoïde was en hij verdween stante pede achter de hekken.
Vorig jaar november kwam echter aan het licht dat de bewuste bank, de Beierse HypoVereinsbank (HVB), intern onderzoek had gedaan naar de fraude in 2003 en de vrouw en andere medewerkers geruisloos waren ontslagen. De frauduleuze praktijken die jaren hadden geduurd en waar miljoenen mee waren gemoeid, werden in de doofpot gestopt. Na die onthulling kwam er weer aandacht voor de zaak Mollath. Duizenden mensen betuigden steun aan de klokkenluider. Desondanks oordeelde een rechtbank nog recent dat Mollath terecht was opgesloten. Dat oordeel leidde tot protestacties van advocaten. Ook de openbare aanklager liet zich kritisch uit over de rechtsgang.
Na zeven jaar opsluiting kwam Mollath vanmiddag eindelijk vrij. Hieronder zijn eerste minuut in vrijheid.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.