Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kloof tussen rijk en arm gevaarlijk voor maatschappij

  •  
04-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7468 keer bekeken
  •  
rijk_arm.png
Financiële ongelijkheid in Nederland steeds groter …. Wetenschappelijke Raad waarschuwt voor maatschappelijke problemen
De groter wordende inkomensongelijkheid in Nederland gaat leiden tot minder sociale mobiliteit en minder vertrouwen in de politiek, de rechtstaat en elkaar. Daarvoor waarschuwt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een nieuwe studie voor de schadelijke gevolgen van groeiende economische ongelijkheid in Nederland.
De laatste jaren spelen de inkomensverschillen en groeiende financiële ongelijkheid een steeds grotere rol. Niet alleen op het gebied van inkomens, maar ook op het gebied van vermogen: Ook verschillen in vermogen vertellen wat over de kloof tussen arm en rijk. Het verschil tussen de rijkste tien procent en de armste tien procent is de laatste decennia gegroeid. Ook in Nederland. De rijkste tien procent van de Nederlandse bevolking bezit meer dan zestig procent van het totale vermogen in ons land.
Verzorgingsstaat De 10 procent laagste en 10 procent hoogste inkomens zijn de afgelopen tientallen jaren steeds meer uit elkaar gegroeid. Dat de verschillen niet zo groot zijn als in bijvoorbeeld Amerika heeft te maken met het feit dat Nederland een verzorgingsstaat is. Dankzij de aow en verschillende zorgtoeslagen is de ‘dempende werking’ van de verzorgingsstaat op de financiële ongelijkheid groot.
Ruud Kuin, vicevoorzitter FNV reageert in de Volkskrant:
Vakbond FNV trekt uit het rapport de conclusie dat Nederland té inkomensongelijk is. ‘Niets in deze samenleving rechtvaardigt deze enorme verschillen. De armen worden armer en de rijken rijker. In dat licht is het onbegrijpelijk dat de werkgevers durven te beweren dat er geen ongelijkheidsprobleem is, maar een groeiprobleem. Het groeiprobleem waar Nederland mee kampt, wordt groter door deze ongelijkheid. De FNV roept het kabinet op om met de vakbeweging in overleg te treden hoe te komen tot maatregelen om deze scheefgroei te repareren.
De discussie over de ongelijke vermogens- en inkomensverschillen wordt de laatste tijd volop gevoerd. Dit komt onder andere door het veel besproken boek van de Franse econoom Thomas Piketty waarin hij uitlegt hoe de rijken steeds rijker en de armen steeds armer worden.
Het rapport van de Wetenschappelijke raad kan hier gedownload worden.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.