13

Knapen sluit risicovolle deal tegen voedselschaarste

Commerciële 'onderaannemer' van de Wereldbank geeft leningen waar banken niet aan durven

Staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft een risicovolle deal gesloten met een onderaannemer van de Wereldbank om de voedselschaarste terug te dringen. Van de 100 miljoen euro die hij van zijn afgeslankte budget heeft vrijgemaakt verwacht hij een miljard extra te maken. Dat geld is bedoeld voor Nederlandse ondernemers en voedselproducenten in ontwikkelingslanden om de wereldwijde voedselschaarste terug te dringen.

In ontwikkelingslanden kennen ze niet anders. Droogte, mislukte oogsten en hoge voedselprijzen zijn daar al jaren een probleem. Maar ook Rusland en Amerika kampten het afgelopen jaar met flinke misoogsten en dat heeft de discussie over voedselschaarste ook in het westen aangewakkerd.

In Nederland had men het over het aanleggen van nationale voorraden om het dreigende graantekort op te vangen. Volgens Knapen wordt het nu juist tijd om extra te investeren in de voedselproductie in ontwikkelingslanden. Daarvoor heeft hij dit voorjaar een nieuwe regeling getroffen met de IFC, een commerciële ‘onderaannemer’ van de Wereldbank. Zij zullen Nederlandse ondernemers en voedselproducenten in ontwikkelingslanden leningen verschaffen om de voedselproductie in hun land extra te stimuleren. Die leningen zijn risicovol want banken durven er niet aan. 

Volgens Knapen heeft het verstrekken van de leningen juist een versterkend effect op de markt. Doordat de IFC de risico’s dekt, wordt het volgens hem aantrekkelijker voor banken om een krediet te verlenen. Nederlandse bedrijven die meedoen zijn onder andere de Universiteit van Wageningen, maar ook bedrijven als Campina, de Rabobank en particuliere hulporganisaties. Ook is het de bedoeling dat het midden- en kleinbedrijf in het programma stapt. 

Volkskrant: Knapen bestrijdt voedselschaarste met leningen 

cc-foto: Thisisexcellent 

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)