8

KNVB-voorzitter: Voetbalclubs raden spelers af uit de kast te komen

Clubs in het betaald voetbal raden homoseksuele spelers af voor hun geaardheid uit te komen. Dat zegt KNVB-voorzitter Michael van Praag vrijdag, op de internationale dag tegen homofobie, in een interview met de Gaykrant. Om welke clubs het gaat, zegt Van Praag niet.

In het interview zegt Van Praag ook dat homoacceptatie helemaal niet op de agenda stond toen hij aantrad als voorzitter van de voetbalbond:

De mening was: er is geen probleem, want we zijn niet tegen homo’s. Ik zei: het probleem is nu juist dat u zegt dat u geen probleem heeft. Zo’n tien procent van de Nederlandse bevolking is homoseksueel, dus ga mij nu niet vertellen dat jullie geen homoseksuele mensen in de club of op het veld hebben. Dat bestaat niet. Toen is dat balletje gaan rollen. Nu merk ik dat die koudwatervrees verdwenen is. Dat vind ik al een hele winst.

Hoewel Van Praag gestaag vorderingen ziet, is er nog een lange weg te gaan voor homoacceptatie binnen het betaald voetbal:

We hebben 34 betaald voetbalclubs, maar wat zeggen die? Als we een homoseksuele voetballer in het eerste elftal zouden hebben en hij uit de kast zou komen, wordt hij meteen door het publiek uitgescholden. Dat is slecht voor zijn carrière en dan is het hele stadion tegen hem. Want een stadionpubliek is soms wreed. Zeer wreed. Dus wij – zeggen sommige clubs dan – raden hem af uit de kast te komen.

Behalve de clubs werken ook de mensen rond de voetballers zelf het uit de kast komen tegen:

Wat ik veel verderfelijker vind is dat er zaakwaarnemers zouden zijn die tegen zo’n jongen zeggen: doe het maar niet, want dat is slecht voor je marktwaarde. Want als je nog eens in een land als Rusland wilt voetballen, kun je dat wel vergeten. Schandelijk.

Van Praags doelstelling als voorzitter van de KNVB is om homofobie over tien jaar uit het voetbal te hebben verbannen. Hij wijst erop dat homoseksualiteit de laatste jaren al veel beter bespreekbaar is geworden dan voorheen, maar dat er nog een lange weg te gaan is:

We zullen er altijd mee bezig moeten blijven. Ook omdat er elk jaar weer een nieuwe generatie voetballertjes komt. Op de school van mijn dochter riepen ze ook dingen als ‘je lijkt wel een mietje’ of ‘je bent toch geen homo?’ Dat doen kinderen. Als je niet heel vroeg begint om ze dat af te leren dan kom je er niet. Daarom richten wij ons op de jeugdleiders en trainers om dit soort dingen te onderkennen en ermee aan de slag te gaan.

Lees hier het hele interview met Michael van Praag

Beeld: screenshot RTL Late Night

Geef een reactie

Laatste reacties (8)