Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Koffie wordt viezer en duurder door klimaatcrisis

  •  
17-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
koffie

© cc-foto: Christoph

De prijs van koffie gaat omhoog, terwijl de smaak minder wordt. Als gevolg van de klimaatcrisis staat de kwaliteit van de koffiebonen onder druk, meldt NU.nl. Droogte en andere extreme weersomstandigheden doen de koffieplanten geen goed. De Londense Rabobank-analist Carlos Mera vertelt aan de nieuwssite:
" Allereerst heeft dit te maken met het weer in Brazilië, de grootste koffiebonenteler ter wereld. Het afgelopen jaar is er amper regen gevallen in het land, waardoor veel planten niet meer konden groeien. Tegelijk was de winter uitzonderlijk koud, waardoor nog meer planten gestorven zijn."
De koffieprijzen gaan daardoor door het dak. De arabicabonen zijn sinds begin dit jaar 70 procent duurder geworden, terwijl voor robustabonen 50 procent meer moet worden betaald.
Wetenschappers maken zich al enkele jaren zorgen over het uitsterven van koffieplanten. Finse onderzoekers proberen daarom koffie na te maken in het lab.
cc-foto: Christoph
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.